Юлий Павлов: Машинният вот подлежи на манипулация

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

За пореден път се твърди, че един дебат не се е състоял, при положение че той се състои почти непрекъснато, щом се вкара този въпрос в Народното събрание. Така коментира пред БНР социологът Юлий Павлов дискусията за машинното гласуване.

Тази тема „се вкарва периодично от избори на избори, но както забелязвате, никой не слуша експертите и всички си продължават да си правят едни и същи глупости. Случва се поредният цирк. С уговорката, че този път може да се вземе по-разумно решение – почти никъде в Европа не се гласува машинно“, изтъкна Павлов в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според него ключовият въпрос е каква е тенденцията – увеличават ли се, или намаляват държавите с машинно гласуване: „Отговорът е очевиден – намаляват“.

„При положение че всички се отказват, ние продължаваме да слушаме глупости, очевидно от политически съображения. Не мога да повярвам, че иначе интелигентни хора са в състояние да говорят такива глупост“, коментира социологът.

Павлов подчерта, че и вотът в момента може да се манипулира само в секционните комисии: „В тях имате 7 до 9 члена от различни политически сили, които взаимно се контролират и това е най-доброто, което може да се измисли. А има и наблюдатели“.

„Машините се нуждаят от поддръжка, контрол, проверка на софтуера и т.н. Един инженер поддържа няколко машини в близки секции и всичко зависи от него“, каза Юлий Павлов и настоя, че е по-лесно да се подкупи този инженер вместо партийните членове и наблюдателите. И той да направи корекция в машината, така че гласове изкуствено да отиват за дадена партия.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Свързани новини

Без машинно гласуване за местните избори прие на първо четене правната комисия в НС

Промените в Изборния кодекс, които предвиждат да отпадне машинното гласуване за местните избори, бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия с 12 гласа "за" и 9 "против". ДПС се обяви "против" премахването на машинното..

обновено на 10.07.19 в 17:25