Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма гаранции, че Европарламентът ще одобри Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще има ли нов председател Европейската комисия другата седмица? Въпросът е с нееднозначен отговор. Какво да очакваме да се случи на пленарната сесия в Страсбург във вторник, когато са насрочени дебатите и вота за председател на следващата Европейска комисия и какви предизвикателства стоят пред кандидатката Урсула фон дер Лайен.

Засега нищо не обещава, че другата седмица можем да се поздравим с нов председател на Европейската комисия и така на сондажите и пазарлъците да се сложи точка. На този етап две политически сили са заявили недвусмислено, че няма да подкрепят германката Урсула фон дер Лайен -  Зелените/Европейски свободен алианс и Европейска обединена левица/Северна зелена левица, а зад нея, макар и не категорично, застава само Европейската народна партия.

Простата сметка показва, че засега тя може да разчита на 182-ма евродепутати, докато 115 ще гласуват „против“. Остава висящ въпросът за позицията на 324-мата техни колеги от Партията на европейските социалисти и демократи, „Обновете Европа“ и Европейските консерватори и реформисти, които не бързат да заемат позиция и нищо чудно да направят това по време на дебатите, непосредствено преди гласуването във вторник. П ри 751 евродепутати в парламента, Урсула фон дер Лайен се нуждае от вота на поне 376, за да оглави следващата Европейска комисия.

Ако подходим опростенчески, отказът на крайно левите да подкрепят Фон дер Лайен заради, според тях, „либералната политика, която тя ще провежда“, би трябвало да обърне вота на „Обновете Европа“ в нейна полза. Само че нюансите около условията за такъв вот на "Обновете Европа" не показват ясно подобна перспектива.

След срещата си с Фон дер Лайен в сряда, лидерът на либералите Дачиан Чолош постави две условия, които пък поставят кандидатката за председател на ЕК в деликатна ситуация. Първият - предложението за дебат  за реформирането на Европа, като акцентът се поставя върху транснационалните листи и процедурата за водещия кандидат:

„Идеята за шпицендандидата не може да бъде ефективна, ако всички европейски граждани, които имат право на глас, нямат равен достъп до нея. Нашата идея е да се предложи дебат за законодателни промени, за да бъдат те факт за следващите избори и процедурата да влезе в действие“.

Какъв точно отговор ще даде Урсула фон дер Лайен, която не участва в тази процедура, а се появи като компромисна фигура на Европейския съвет след очевидни тежки пазарлъци? Как да очакваме, че кандидатката, която не мина през нея, ще подкрепи идеята за нейното развитие и евентуално налагане за следващите избори? И ако все пак го направи, как ще изглежда такава стъпка от гледна точка на елементарни морални принципи, макар те никога да не са били водещи в голямата политика? И второто условие:

„Все още очакваме ясен ангажимент, че в екипа на следващата Европейска комисия ще има двама първи заместник-председатели - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер“.

И тук въпросът, който изниква, опира до предишния - как точно фон дер Лайен би приела в екипа си Вестагер, преминала през процедурата за шпиценкандидат, през която самата тя не е минала? Прави ли се така първата стъпка към легитимацията й и как тя самата изглежда на фона на тази легитимация, която би била принудена да направи като компромис?

Не по-леко е положението и с групата на социалистите и демократите, особено след категоричното разграничаване на Зелените/Европейски свободен алианс от нейната кандидатура с мотива, че тя дори занижава климатичните цели. Ето какво каза председателката на парламентарната група на социалистите и демократите Ираче Гарсия след срещата си с Фон дер Лайен тази седмица:

„Борбата срещу климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на нашия социален модел, миграцията и равнопоставеността между половете са топ приоритети за нас. Искаме да променим Европа и имаме нужда от феминистка Европа. Днес обяснихме тази наша позиция пред кандидатката“.

Как Урсула ще се пребори за подкрепа в частта за климата, след като тя бе отхвърлена от Зелените именно по този пункт, на който държат и социалистите и демократите? И още едно препятствие - може ли изобщо да се разчита на единна позиция в тази политическа група, при положение, че има разделение и няма знаци, че то може да бъде преодоляно?

И идва следващият интересен момент. Ето думите на евродепутата от европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки пред „Хоризонт“ след тяхната среща с Фон дер Лайен:

„Нейното виждане за миграцията, тя се изказа доста критично за тази политика, наречена „ще се справим“. И по-скоро е на нашето мнение, че трябва да има твърда охрана на външните граници, че трябва да има защитени външни граници, много ясен регламент как да се променят Дъблинските споразумения. По тази позиция бе по-скоро на позицията, на която е групата на европейските реформатори и реформисти“.

Миграцията винаги е разделяла Европа и така изниква въпросът как се примиряват позициите на левицата и консерваторите по този сложен въпрос, така че да получиш подкрепата и от двете страни?

А ако се окаже истина хипотезата, че Урсула фон дер Лайен би могла да спечели поста благодарение на крайнодесните, как тогава да приемем това, което тя самата заяви в Брюксел, че е европейка по сърце и по убеждения и или по-точно как биха го приели тези, които са дали вота си за проевропейски партии на тези избори?

Всички тези въпроси правят ситуацията повече неясна, отколкото обратното. Както и вероятността Европа трайно да влезе в спиралата на поредицата от кандидати за високия пост при договорки, далеч от очите и вота на обикновения европейски гражданин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41