Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев и доц. Георги Павлов пред БНР

Може ли да бъде ограничен достъпът до изтеклата информация от НАП

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Достъпът до изтеклата информация от масивите на данъчните няма как да бъде ограничен, предупреди пред "Хоризонт" IT специалистът Ивайло Мирчев. По думите му това е "дигитална катастрофа" и пробив в националната сигурност:

“Тук говорим за милиони български граждани с много информация за тях. До момента от ЕНГ-тата, които съм проверил, всяко едно присъства поне в пет-шест отделни бази данни и изключително важно е, че това не е всичко, това е около 30-40% от информацията“.

IT специалистът Ивайло Мирчев, открил себе си в разкритите от хакери данни в НАП, каза, че става дума за над хиляда файла от 2007 година насам. Той нарече случилото се "дигитална катастрофа" и призова за оставки:

“Бърза оставка на отговорните лица. Изключително спешна програма за одит на IT сигурността в инфраструктурата на държавните предприятия и промяна на политиката на държавата да работи с пет-шест фирми, които от 20 години поддържат тази IT инфраструктура и се провалят всеки път“.

От своя страна доц. Георги Павлов от УНСС предположи, че става дума за целенасочена атака срещу Националната агенция за приходите:

“Един от ефектите е да се каже "В НАП не си вършат работата" и дайте да спрем свързването с бензиностанциите, тъй като в последно време се констатира също, че приходите на НАП се увеличават и дали не се търси такъв ефект в цялата тази ситуация, не е ясно в момента“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още:

“Мисля, че трябва да имаме доверие на нашите специалисти, които се занимават с въпроса от НАП, и те ще констатират какво има и какво няма. Но от миналата година 25-и май е в сила Новият регламент на ЕС Джи Ди пиар за защита на личните данни и аз предполагам, че са взети необходимите мерки да няма възможност за изтичане на такава информация. Така че дали все пак информацията е извлечена по електронен път, или някой е извлякъл стара информация, пък я представя като нова, дали това не е медиен ефект – ще се разбере, след като получим по-точна информация от специалисти, каза доц. Георги Павлов от УНСС, преподавател по киберсигурност, и коментира пред БНР може ли изпратеният линк да бъде спрян и изтичането на информация да бъде ограничено.

Доц. Павлов прогнозира, че вероятно няма да има повече изтичане на данни. Той добави, че Комисията за защита на личните данни, която вече е сезирана, може би ще санкционира НАП:

“Убеден съм, че от тук нататък, ако се спазят изискванията и сигурността е налична, няма да има допълнителна информация, която да може да бъде извлечена.

Но това, което вече – да допуснем, че го имат – те могат да го използват, както си искат.

Друг е въпросът, че тези данни, които всъщност ги имат, те биха могли да ги имат и от друго място, да не са точно от Агенцията по приходите“. 

По-късно през деня се очаква становището на НАП дали наистина има пробив в системите им.

Интервюто на Марта Младенова с Ивайло Мирчев и с доц. Георги Павлов можете да чуете от звуковия файл 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38