Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Всеки, констатирал незаконно обработване на свои лични данни, има правото да сезира КЗЛД

Снимка: БГНЕС


Това е случай без прецеднт за момента по мащабите си, коментира пред БНР скандала с хакерската атака срещу НАП Александър Кашъмов от програмата "Достъп до информация". Българският гражданин трябва да очаква отговор от всички институции, които са ангажирани със случая, заяви той. По принцип правната система брани дъжавата и гражданите от кибератаките, има закон приет миналата година в изпълнение на дирекитва на ЕС, припомни Кашъмов.

Според него е прибързано на този етап да се коментира дали става въпрос за тероризъм, за организирана група и т.н.

"Първият отговор, който се дължи, е от Комисията за защита на личните данни, която е националният надзорен орган по защита на личните данни и по регламента и по общия регламент на защита на данните на ЕС. Трябва да чуем и прокуратурата, и полцията с техните разкрития. Бъдещето не само на България, но и на целия свят е в посока информационни технологи, сигурност на обмена на информация, сигурност на базата данни и разбмира се лесен достъп до тях".

В случая трябва да бъдат търсени всички нарушители, смята Кашъмов - дали фирмата е или не е нарушител, трябва да бъде установено от съответните компетентни институции, които работят по случая.

"Ако който и да било констатира незаконно обработване на негови лични данни, включително достъп до тях, публикуване, предаване и т.н., той има правото да сезира сомостоятелно Комисията за защита на личните данни".

"Нещо важно, което трябва да кажем, е че по-нататъшното използване на данни, които са защитени, няма как да бъде правомерно поне в държава като нашата, тъй като знаем че има държави, в които поне част от данъчната информация не е защитена, но тук тя е защитена и не би следвало да се ползва".

Комисията за защита на личните данни вече работи на базата на доказателствата, които от една страна представя жалбоподавателят, от друга страна събира самата тя в хода на своята проверка, припомни Кашъмов.
Според него всяко сглобяване на данни за един човек въвежда темата за личните данни.
"В съвременния свят защитата на личните данни не е лесна задача. Мисля, че трябва да се внесе и успокоение. Като че ли прекалено много паника се всява в този казус. Възможности да се сглобят данни за един човек съществуват много и чрез публичните регистри. Това не означава, че е забранено да ползваме публичните регистри, напротив - те бранят нашите права и обществени интереси".

"Не бива да прекалаяваме със страховете. Трябва да има баланс, трябва комисията да си е на мястото, да се следят нарушенията, но същевременно трябва да е ясно, че хората не могат да бъдат тотално скрити в частната сфера. В съвременния свят и цивилизация хората са наполовина публични, наполовина защитени в личната си сфера".

Основният принцип е според Кашъмов е, че държавата трябва да бъде прозрачна за гражданите и обратно - гражданите не трябва да бъдат прозрачни за държавата. Това приниципът на демокрацията.

"В този ред на мисли трябва да коменитраме и изявления от типа на това, че заподозрени,бъдещи обвиняеми и т.н. били длъжни да съдействат за разследването на самите тях. Това не е така в правовата държава и не може да бъде така. Нито пък може да бъдат изваждани на светло данни на граждани заради такива цели като държавна политика или нещо такова. Трябва всяка институция да си свърши работата".

Хората трябва, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, да бъдат информирани след време и трябва да имат право на обезщетение когато се установи, че е имало навлизане в тяхната лична сфера и това е било незаконосъобразно, смята Кашъмов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38