Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на архитектите: Има основателни причини КЗК да спре обществената поръчка за национална детска болница

Снимка: Ани Петрова

„Т.нар. „инженеринг“ крие риск от компромиси и вратички за избиране на евтини и стари решения, които да бъдат продадени на висока цена на обществото. Техническото задание към тази поръчка е непълно и невъзможно, например не е показано дали трябва да има вторично захранване от генератор, нещо задължително за болница, не е посочено как ще се отоплява сградата - това е основателна причина поръчката да бъде спряна от КЗК и да бъде върната за доработка. На път сме да получим поредната скъпа обществена поръчка с незадоволително качество“. Това каза пред БНР Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите, която заедно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране се обявиха против строежа на голяма детска болница в София заради пропуски в разписаната поръчка за изграждане на едно такова лечебно заведение. Двете камари са внесли обжалване в КЗК.

„Начинът на обвяване на обществени поръчки в строителството от години е компрометиран и се е доказал като неправилен през последните година. Т. нар. „инженеринг“ означава, че вместо първо да се направи проект, да се обмислят всички аспекти на една сграда или на едно съоръжение, директно се възлага строителството на строителна фирма, като се очаква тя да го измисли, да намери проектанти и специалисти без възможност възложителят, който винаги е държава или община, да има реален контрол върху това какво се случва. И виждаме резултатите – огромни средства, дадени за посредствени резултати. Щом за един път или една мантинела има толкова проблеми, то какво остава за един такъв сложен обект като болница“, допълни Игнатов в предаването „12+4“.

По думите му, „ако поръчката бъде обявена както трябва, то цената, която ще се плати, ще бъде по-ниска, а сградата – по-качествена“.

От Министерство на здравеопазването казаха за „Хоризонт“, че са запознати с жалбата и ще изпратят становището си до КЗК.

Интервюто с Борислав Игнатов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Детска болница

Д-р Калайков: От 40 години се чака построяването на Националната детска болница

Архитекти и инженери се обявиха против начина, по който е зададена обществената поръчка за строителството на Националната детска болница, и подадоха сигнал до министъра на здравеопазването. Според тях тя е опорочена.  Избраната процедура за..

публикувано на 12.08.19 в 09:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39