Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Созопол до Сантяго де Компостела благотворително

Крум Крумов: Пътят Камино връща „фабричните настройки“ на всеки от нас

Символиката на пътуването е от Св. Йоан Кръстител до Св. Яков и от Черно море до Атлантическия океан

Крум Крумов
Снимка: Личен архив

Приключение с добра кауза предприема Крум Крумов, който утре ще потегли от Созопол към Сантяго де Компостела. Той е решил с пътуването си да помогне на две български деца. Едното е тригодишно момченце от родния му Тополовград, което вече е в Москва за операция заради мозъчен тумор. Другото дете е момиченце от смесен брак между българка и поляк, израснало пред очите му.

„Страхотно дете, което пише, рисува, с артистична насоченост. Невена претърпя операция на тумор в малкия мозък, за щастие доброкачествен, но с увреждания. Единият очен нерв изобщо не работи, вторият е частично увреден и за нея е необходимо експериментално лечение със стволови клетки, което е доста скъпо“, обясни в предаването „Преди всички“ Крум Крумов.

Благотворителната кампания за набиране на средства ще протече през специализирани сайтове за дарения паралелно в България и Полша, както и по дарителска сметка, която ще бъде публикувана със заминаването на Крумов.

На Камино не те питат с какво се занимаваш, а кой си

Определя себе си като мечтател, пътешественик, преводач, запален триатлонист. Когато си на пътя Камино, никой не те пита за професията, питат те кой си всъщност.

„Без значение с какво човек се занимава, за да изкарва насъщния, важното е да прави това, което обича. И аз така се определям – с нещата, които обичам.“

Крум Крумов

„Камино, ако мога да го кажа с технически термин, връща „фабричните настройки“ на всеки един от нас, тоест връща ни към естествената доброта и нужда да помагаме. Затова е аз посветих това пътуване на тази естествена нужда да помагаме.“

Крум Крумов ще тръгне от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в морския град. Планира с колелото си да преодолее близо 4700 километра през цяла Европа по авторски маршрут, който може да се проследи на Фейсбук страницата на събитието.

Задната гума в Черно море, предната - в Атлантическия океан

„Символиката на пътуването е от Св. Йоан Кръстител до Св. Яков и от Черно море до Атлантическия океан. Така, както правят американските колоездачи – потапят задната гума на изток, а предната на запад или обратното. Така бих искал да направя и аз – задната си гума в Черно море, а предната в Атлантическия океан.“

Крумов цели да свърже за първи път България директно с поклонническия маршрут Ел Камино. След Хърватска той ще се включи в един от маршрутите и ще го следва до финала.

Крум Крумов

Амбициозната задача да осъществи това пътуване без почивка Крум Крумов мотивира с благотворителната му цел. „Едно е да се каже, че тръгвам и когато стигна, тогава – хората почват да забравят, че въобще нещо подобно се случва. Лесно няма да бъде със сигурност. Имам система, която ще следвам, която е взета назаем от ултра колоездачите – четири двучасови блока с четири часа между тях почивка, така че да ми се събере един „работен ден“ от 12 до максимум 14 часа."

Връзка между Балканите и Ел Камино - сантиментално

Пътуването има за Крум и сантиментален характер. „Минавам през градчета от Беломорска Тракия, Комотини, градчетата, селата, откъдето са дошли моите деди – от Гюмюрджина, минавам през Солун, Битоля, Охрид – люлките на българската писменост и култура. Затова е сантиментално. След това минавам през, за мен лично, непознати земи – интересната  мистична Албания, малко през Черна гора, Цяла Хърватска…“

Последното му голямо пътуване с колело е обиколка на Исландия през 2017 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимките са от Личен архив на Крум Крумов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51