Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 месеца ще продължи ремонтът на първия от осемте изтребителя Су-25

Красимир Каракачанов
Снимка: БТА

Как се движат модернизационните проекти на армията. Министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че до края на годината е вероятно да се подпише договорът за флота, в началото на следващата година за бронираната машина. 

Проектите за милиарди, извън този на изтребителите, са на фокус сега, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в лекцията си при откриването на учебната година във Военната академия „Георги Раковски“ в София. В началото на август България поиска от Германската ARTEC, финландската Patria, френската NEXTER и  MOWAG /Швейцария/ оферти за нови бойни машини за Сухопътните войски. Страната ни се спря на варианта – 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за реализацията му обхваща 12 години. А договор за тях се очаква догодина, припомни Каракачанов.

Засега МО не дава повече информация. Но интерес към сделката, която е на стойност милиард и половина лева с ДДС, има. Още преди да бъде посочен евентуалният фаворит, за интереса на други компании, които биха си сътрудничили с основния победител свидетелстват и думите на Беър Мидкиф. Той е вицепрезидент за Централна и Източна Европа на белгийска компания за производство на куполи. И вече разговарят с две от запитаните от България компании финландската Patria, френската NEXTER за евентуално сътрудничество.

"Ние можем да адаптираме различни по калибър оръдия от 30 милиметрови до 105 на различни машини. Ако армията се нуждае от по-голям калибър, сменяте оръдието. Това пести средства и време за обучение. Амбицията ни е да открием производство у вас. Не само за нуждите на армията, но и за износ. Ако имаме договор, само за 6 месеца можем в България да започнем пълно производство и да сглобяваме бойни куполи. Това ще бъде в съответствие с изискването за 20 процента от проекта да се осъществява в България. С това може и да надминем този процент".

Крайният срок за подаване на оферти по проекта за СВ е края на октомври. Договор ще има догодина. До края на тази годината е вероятно да се подпише договорът за флота, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. За придобиването на два нови патрулни кораба България трябва да даде около 1 млрд. лева. Три фирми проявиха интерес. Това са българската "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI" (Италия). Но Каракачанов каза, че и трите компании ще имат около месец, за да подобрят офертите си.

От министерството увериха, че заради разликата във валутните курсове няма надплащане по сделката за закупуване на самолетите Ф-16. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"Първите дни поради курса имахме 17 милиона повече, но третия ден валутата беше благоприятна, така че почти се балансира това, което ни е гласувал парламентът – 2,1 млрд. лева".

Има създадена българска работна група, която ще обсъди предстоящите ремонтните дейности на авиобазата "Граф Игнатиево", където се очаква самолетите да бъдат базирани. Този месец се очаква да пристигнат и американските специалисти, за да огледат инфраструктурата. Те ще направят анализ и оценки на проекта. Този анализ е част от договора за изтребителите. От 12 август договорът за американската и българската страна е в сила, припомнят от МО. Още няма избрани пилоти за обучение на новите изтребители.

10 месеца ще продължи ремонтът на първия от осемте изтребителя Су-25, който беше изпратен за ремонт в Беларус. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни:

"Въпреки забавянето, което струваше по незнайни за мен причини, или по-скоро не желая да ги коментирам, ще успеем да се включим в графика, и когато пристигнат първите два самолета, няма да се наложи да приземяваме".


Репортажа на Добромир Видев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражданията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42