Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотополигонът край Троян посреща пилотите от ЕШ с обновена сграда, зона за награждаване и нова подземна инфраструктура

Богдан Николов, Донка Михайлова и Румен Петков
Снимка: Lap.bg

Мотополигонът край Троян посреща участниците в кръговете от европейския и национален шампионат по мотокрос, които ще се състоят събота и неделя на трасето край балканския град с обновена сграда, зона за награждаване и решени проблеми с подземната инфраструктура. Така, че и този път ще предложим на всички участници чудесни условия за едни мъжки битки, това сподели  кметът на Троян Донка Михайлова.

„Ще посрещнем нашите гости в напълно обновена сграда за което принос има Българската федерация по мотоциклетизъм. Обновена е зоната за награждаване. Решихме и някои големи проблеми с подземната инфраструктура. Вече четвърта година ние не събираме такса за вход на мотополигона. Правим го защото искаме да привлечем все повече и повече хора. Нашите гости знаят, че мотополигона позволява състезанието да бъде наблюдавано на практика по цялото трасе. Очакваме хиляди зрители, както до сега и се надявам за тях това да е поредния празник на мотоспорта“, сподели Михайлова.

„В последните 8 години Троян домакинства вече поред 15 състезание. Радваме се, че ще сме домакини на толкова мъжка надпревара в която ще участват над 100 пилоти. Разбира се най- голямата ни радост винаги е била да подкрепяме троянското голямо момче, което вече е истински мъж на мотоспорта – Майкъл Иванов. Пожелаваме му успех“, завърши кметът на Троян.


В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е определено силна през този сезон, но на върха в класирането два кръга преди края на този шампионат е Мирослав Димитров (КТМ, Марица рейсинг тийм, 148т.). Със 130 точки и второто място в подреждането се нарежда Венцислав Тошев (КТМ, МСК Севлиево). Третият българин в класирането, в момента е Дани Цанков (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг тийм, 110т.) който в момента е на петата позиция, но с реални шансове за класиране в топ три за състезанието и сезона.

При пилотите от клас ЕМХ85, лидерската позиция в класирането е за българският пилот Християн Георгиев (КТМ, Пловдив Мотор Спорт, 149т.), който е следван от силния румънски представител Золтан Ордог (Ямаха, 111т.) на втората позиция. Другите двама българи в топ пет на класирането са Живко Иванов (КТМ, МСК Диана рейсинг) и Виктор Бориславов (КТМ, Мотоспорт Варна), като до момента те са отбелязали по 85 точки.

В клас МХ2, фаворит за победата е Майкъл Иванов (КТМ, Тексим Мотор Спорт, 100т.), но не той е начело на класирането в този шампионат. Лидер в класа е състезателят от Мотоспорт Варна Алекс Димитров (КТМ) който до момента е отбелязал 190 точки и е абсолютен фаворит за спечелването на титлата тази година с аванс от 58 точки. Жулиан Георгиев (Кавазаки, Киппен МХ Рейсинг, 130 т.) заема третото място в класирането с изоставане от само две точки от втората позиция на Християн Станкович от Северна Македония. Виктор Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг Тийм, 128т.) и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Тийм Симитли, 112т.) допълват топ пет на българите в класирането за шампионата. Под въпрос е участието на Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево 2004), но най-вероятно след голямата му пауза отново ще го видим в състезателен екип на трасето.

В клас MX1 трима българи заемат челните места в класирането и те са: Любомир Васев (Ямаха, Тексим Мотор Спорт, 198т.) – лидер, втората позиция е за Стефан Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг, 179т.), а трети е Калоян Илиев (КТМ, МСК Севлиево, 166т.). Топ пет е допълнен от Гоце Томовски от Северна Македония, а пети е Георги Гочев (Ямаха, МСК Девня Марцианопол,82т.). Този път няма да видим Майкъл Иванов в голямата кубатура 450сс, но всички помнят неговата абослютна победа в този клас на Великден когато бе и първото домакинство на Община Троян през сезон 2019-та.

МХ/Veteran както винаги е сериозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс) които както винаги са готови за предизвикателствата на мотополигон Троян. В по-младата група, въпреки че пропусна първия кръг на шампионата в Молдова, лидер без загуба е Григор Царев (КТМ, Джей Ар Си Моторспорт, 200 т.), следван от македонеца Зоран Каранфилоски (Хонда, 141т.), а трети е Петър Петров (Хонда, М6 Ямаха рейсинг тийм, 86т.).

Почти същото е и положението в групата 40 плюс, където с актив от 194т., начело е Мартин Тодоров (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг Тийм), следван от Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг Тийм, 171т.). трети в подреждането на тази група е особено активния през тази година румънец Йонут Кояну (Ямаха), който успява качествено да поизнерви българските си колеги в някой кръгове.

Програмата за състезанието включва тренировки и един състезателен манш за клас МХ в събота, неделният ден ще определи победителите в Grand Prix Bulgaria 2019 -Троян в различните класове, а официалното откриване по програма е в 10:30.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33