Преди 55 години Вежди Рашидов започва да събира стари ключове от цял свят

Вежди Рашидов
Снимка: Кремена Данева

Изложбата „Страсти“, представяща Вежди Рашидов като творец и колекционер, ще бъде открита тази вечер в Градската художествена галерия в Пловдив. Експозицията е акцент в програмата на тазгодишния Есенен салон на изкуствата, когато градът е и Европейска столица на културата. Поканата за нея отправя директорът на галерията Красимир Линков.

Ако качествата на богатото творчество и международната известност на Вежди Рашидов са добре познати, то пристрастеността му към колекциониране на произведения на изкуството до скоро оставаше скрита за широката публика. Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия, а сред най-ценните е гравюра от Рембранд.

С особено вълнение Вежди Рашидов разказва за първата картина от колекцията си. Открива я в Париж.  Дълги години след това следва увлечението си по хубавата живопис. 

„При мен се получи нещо много интересно. Една случайност, разхождайки се по „Маршал Опюс“ в Париж едни хора възрастни донесоха две картинки, два портрета на две бабички. Аз обърнах да ги погледна- гледам ги като хубава картина, не като имена. Самите имена не ме блазнят, но хубавата живопис ме блазни много, защото обичам и аз да правя живопис и е много приятно да видиш големи добри майстори на четката.“

„Няма да скрия, че в колекционерството се впуснах и благодарение на Светлин Русев“, казва още Вежди Рашидов и застава до гравюрата от Рембранд, подарена му от него. 

„Светла му памет. Това е личен подарък от Светлин.“

Колекционерството е голямо хоби, споделя Вежди Рашидов

„Не знаех, че това е гъдел, че това е близо до болест - да събираш. Понякога намираш нещо, понякога нищо, но удоволствието да се ровиш и да обикаляш стана много голямо хоби. Така че се радвам, че няма да внасяме изкуство от чужбина, пловдивчани сега за Европейска столица на културата да видят наистина хубава живопис“, каза той.

Открехвайки вратата към колекционерските си страсти, Вежди Рашидов разказва и за ключовете, които събира. Смята, че всеки ключ е протегната ръка и доверие.

„Започнах преди 55 години да събирам стари ключове от цял свят. Имам над 1000 стари, само стари. От Византия, Рим, Тракия, от Япония до Канада, от Канада до Китай, от Китай до Турция, от Турция до Русия.“

Ключът е символ, казва Вежди Рашидов.

„Давайки ключа, той отваря сърцето си към тебе, приема те. Ключът не случайно е измислен - той или крие нещо или отваря нещо, разкрива нещо. Второ никога не си е променял предназначението и формата. Единственото, което се мени в ключа е само шперца вътре. Уникален художествен предмет“, допълни Вежди Рашидов.

Повече може да чуете в звуковия файл.