Тома Биков: Българо-руските отношения не са под въпрос

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Българо-руските отношения не са под въпрос. Работи се по общи проекти. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков, коментирайки на пресконференция в централата на управляващата партия повдигнатото обвинение в шпионаж на председателя на "Русофили" Николай Малинов. "Това, че неправителствени организации имат определена дейност - дали са американски, или руски - това не означава, че отношенията между държавите са лоши", подчерта още Биков.

Той определи като "крайно невъздържани" реакциите на някои политици и партии, а също и на някои институции.

"Искам да призова политическите партии и институциите да проявят сдържаност по отношение на разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес, и по един или друг начин са застрашили българската национална сигурност", каза Биков и добави:

"Обикновено в такъв вид ситуации нашите служби действат по сигнал на партньорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване, от изявленията на прокуратурата на и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица, а не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни".

Според депутата обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат повдигнати без зад тях да стоят сериозни доказателства.

Тома Биков също изрази задоволство от ресора „Иновации и младеж“, който получава Мария Габриел в новата Еврокомисия.

Според него, няма основание да се твърди, че този ресор е слаб:

„Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България. Тези, които смятат, че е слаб, твърдят, че образованието, науката, иновациите, изкуственият интелект, младежта са някакви слаби теми. Тези теми бяха приоритет и на българското председателство наред със Западните Балкани“. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33