Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи откриха продължение на пещерата Морджа в Турция

Теодор Кисимов
Снимка: Теодор Кисимов

Трима български пещерняци участваха това лято в голяма международна експедиция в пропастта Морджа, в Турция. Пещерата е на път да стане най-дълбоката в югоизточната ни съседка. Предполага се, че участниците в експедицията са стигнали до минус 1240 метра, като се има предвид, че над 1000 метра се считат за сериозно постижение. Входът на Морджа е на 2140 м над морското равнище.

Това разказва русенецът Теодор Кисимов*, който е един от най-опитните ни пещерняци. Той, Диляна Христова от София и младата надежда, 16-годишният Георги Беров, също от столицата, прекараха последната седмица на август под земята.


Участвали са общо 40 души от Полша, Ливан, Турция и САЩ, като българите се включиха в четвъртата, последна седмица, за да внесат обрат. Преди това турският екип достига до точка, която счита за дъно на пропастта, но Теодор успява да намери продължение. И тъй като това е неочаквано, въжетата, с които разполагат, стигат до въпросните минус 1240 метра. Така по-нататъшното проучване на Морджа остава за догодина.

Участници в „Морджа 2019“

В момента най-дълбоката пропаст в Турция, а и в Азия, изобщо, е намиращата се наблизо ЕГМА, -1429 м, в чието проучване Теодор, заедно с други българи, участва още през 2004 г.

Колкото до 16-годишния Георги, то той успява да се справи “повече от добре” и по нищо не е отстъпвал на големите участници в експедицията.

Интервю с Теодор Кисимов чуйте в звуковия файл.

Теодор Кисимов

Визитка

Теодор Кисимов е роден през 1974 г. Пещерняк и алпинист от 1991 г. Спасител в пещери и пропасти - от 1999 г. Инструктор по спелеология и катерене - от 2002 г.

Единственият българин, преминал границата от -1000 м в 8 различни пещери, в това число първата (два пъти) и втората по дълбочина в света.

Участвал в много експедиции за изследване на пещери в Турция, Абхазия, Сърбия, Косово, Албания, Украйна и др. В България прави множество прониквания в пещери и нови открития в тях. Най-значими - в пропастите в Русе, система 9-11 в Пирин, Колкина дупка, Янтра. Участвал в много спасителни акции в пещери у нас и в чужбина. Организатор и призьор на редица състезания по пещерно приложни дисциплини.

Първото си слизане на дълбочина над 1000 метра осъществява през 2004 г., когато достига минус 1200 метра в пещерата Чехи 2 (-1533 м), в Словения. Същата година поставя национален рекорд за най-дълбоко спускане с влизането си в ЕГМА (в Турция) - най-дълбоката пропаст в Азия, достигнати са 1429 м дълбочина. През 2005 г. прекарва 18 дни под земята и поставя нов национален рекорд - по време на експедиция в най-дълбоката пещера в света, Крубер-Вороня, в Абхазия. Тогава Теодор достига дъното й, на 2080 м дълбочина. В следващите години българинът запизва редица постижения:

- 2008 г. скоростно проникване (18 часа) до дъното и обратно на пропастта Гуфр Берже (-1122 м) Франция;

- 2008 г. - търсене и изследване на пещери на височина 3000 м в планината Аладалар Турция;

- 2008-2009 г. - експедиция в легендарната пропаст Снежная (-1753 м) Абхазия, втора по дълбочина в света, но най-трудна към настоящия момент. Нови открития на дъното след повече от 25 години. 26 дни под земята;

- 2013 г. - експедиция във втората по дълбочина турска пропаст Кузгун (-1400 м) и достигане до дъното й;

- 2013 г. - втора експедиция в най-дълбоката пропаст в света Крубер-Вороня и достигане до крайния сифон в пещерата, разположен на дълбочина 2145 м. По пътя надолу преминава с гмуркане на 3 сифона. Нов национален рекорд. В рамките на същата експедиция- достигане до дъното на пропастта Гернихова бездна -1100 м;

- 2014 г. - инструктор в първия курс за пещерни спасители в Иран.

- 2016 г. - експедиция в първата в света възходяща пещера - пропастта Пънаргюзю (+720 м);

- 2018 г. - експедиция в нова пропаст (Морджа), в Турция. Нови открития, които променят дълбочината на пропастта от около 600 м до 918 м.

На входа на Крубер-Вороня



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38