Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Освобождаването на Полфрийман е удар върху авторитета на съда

Снимка: БГНЕС

„Освобождаването на Джок Полфрийман заедно с осветляването на ролята на БХК при вземането на това решение е удар върху авторитета на съда, дискредитира за пореден път правосъдието пред лицето на гражданското общество, включително дискредитира в очите на широката общественост и самия институт на условното предсрочно освобождаване“. Това заяви пред БНР Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Обществената критика към съдебните актове е нещо допустимо, също и призивите за оставка, изказа мнение юристът пред „Хоризонт“. Според него има политизирано отношение към съдебната власт.

Неубедителни и голословни мотиви

Цеков посочи, че многократно е чел мотивите за освобождаването на Джок Полфрийман. За него те са неубедителни и голословни:

„Гледайки голословните аргументи, които се опитват да представят, за мен това изглежда като търсене на начин да се оправдае, да се пришият аргументи към едно предварително взето решение, което е взето извън кориците на делото и извън съдебната зала. Оттук възникват подозренията за обвързаности и влияние на Българския хелзинкски комитет върху съдийския състав. Очевидно има хора, в това число съдиите Калпакчиев и Иванова, които са техни съратници. Това не е укоримо по принцип, но когато става дума за съдебен състав, който трябва да се произнесе по такъв случай и един от основните му аргументи е положителна характеристика от същата тази организация, с която те са в близки отношения, от която може би някой от тях е получавал хонорари за своя дейност – тогава е безспорно ясно, че е нарушен базисен принцип на справедливия съдебен процес, а именно да имаме непредубеден и безпристрастен състав“.

"Калпакчиевото правосъдие" служи на "наши хора"

„Калпакчиевото правосъдие за мен е правосъдие, което служи на „наши хора“, на „правилни олигарси“, на партийни политически клики, които претендират, че са говорители на истината, но не и на Темида“, продължи в предаването „12+3“ Борислав Цеков.

По думите му върховенството на закона изисква съдиите, които не си вършат работата, да търпят обществена критика и ако се налагат определени последици, това да се случи.

Според Цеков декларацията на Съюза на съдиите има чисто политически характер:

„Не им прави чест да спекулират така, че едва ли не имало в рамките на тази обществена дискусия опити за малтретиране, както се изразяват, на съдиите и конкретно на г-н Калпакчиев. Аз не съм чул такова нещо в каквито и да е медии. Да се говори за малтретиране е очевидна спекулация и не прави чест на авторите на това“.

Според него Съдийската колегия на ВСС е взела разумно и еднозначно становище:

„Съюзът на съдиите, ако иска да защити своите колеги, да кажат нещо в тяхна защита от правната страна на нещата. А те мълчат. Защо мълчат – защото юридическата страна на това решение, на този съдебен състав, от гледище на неговата безпристрастност и непредубеденост, са поставени под силно съмнение“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Здравка Калайджиева: Случаят "Полфрийман" се ползва за лична атака срещу съдии

Случаят „Полфрийман“ се ползва за лична атака срещу съдии, заяви пред БНР Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода от 2008 до 2015 г. „Тревожното е, че този случай се ползва, за да се започне една..

публикувано на 25.09.19 в 08:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Така ще се изравнят възнагражденията на..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47