Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Хотелиерите ще пострадат най-много от фалита на „Томас Кук“

Снимка: EPA/БГНЕС

Хотелиерите ще пострадат най-много от фалита на „Томас Кук“. Това каза туроператорът и бивш заместник председател на Районната туристическа камара в Бургас Богдан Христов. Загуби ще има заради отложените в два месеца плащания към тях, уточни той.

"Освен пакетни почивки, които организираше и продаваше към България и превозваше със своите самолети, "Томас Кук" разполагаше със самолетен капацитет на двете летища в Бургас и Варна. Той беше може би около 50% от целия британски пазар към нас. На тези самолети, пакетно организираните туристи бяха максимум 25%. Останалите седалки от този огромен сезонен капацитет беше за британци, организирали индивидуално почивките си в България."

Според Христов, пазарът запълва такива ниши. Той е категоричен, че страната ни е търсена от британците и други големи играчи могат да се възползват от възможността и да осигурят нужния седалков капацитет. 

"България би могла да бъде внимателен координатор и анализатор на процесите, да бъде посредник между британските власти и ликвидаторите на "Томас Кук" и българския бизнес."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.