Даниел Стефанов: Очаквам трудни изслушвания на кандидатите за еврокомисари

Снимка: Иван Русланов, БНР

„Евродепутатите са готови под лупа да разглеждат всеки един кандидат за ЕК и там, където те смятат, че той не отговаря на изискванията, да го „измъчат“ на самото изслушване“. Това заяви пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

„Очаквам да има доста трудни изслушвания. Има един – двама комисари, за които лично аз имам притеснения как ще минат изслушванията си. Единият от тях беше белгийският комисар, който ще отговаря за правосъдие, който имаше проблем в собствената си държава. Другият, който ми се струва, че може да има тежко изслушване, е комисарят Хосеп Борел, който трябва да е европейски представител по външната политика. Има настроения срещу него в ЕП и те са свързани по същество с неговите политически възгледи“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него българският кандидат Мария Габриел ще е добре подготвена. Стефанов смята, че австрийският кандидат за еврокомисар няма да бъде променен.

„При кандидата на Унгария има доста заплетени неща. Там става въпрос за една по скоро политическа атака. Евродепутатите имат съмнения към цялостната личност на предложения кандидат. Дори Ласло Трочани да успее да премине тази Комисия, той ще има големи проблеми по време на изслушването. Той е човекът, който носи вина за обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща. Неговото избиране беше провокация“, коментира още Даниел Стефанов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Свързани новини

Мария Габриел

Европейският парламент изслуша Мария Габриел

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха в понеделник вечерта Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“. Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо..

обновено на 01.10.19 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59