Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Вопенка: Децата могат да имат важна мисия в съвременния свят

Анджелина Пенчева, Мартин Вопенка, Ирина Недева /от ляво надясно/
Снимка: Ирина Недева


„Спящият град“ е първият роман на чешкия писател Мартин Вопенка, преведен на български. Мартин Вопенка освен писател е и публицист, пътешественик, застъпник на важни обществени каузи, председател на Съюза на книжарите и книгоиздателите на Чехия.

В неговия роман „Спящият град“ се разказва за свят, в който една сутрин родителите по цял свят не се събуждат. За децата на първо време това е едно весело приключение. По нататък обаче липсата на мама и татко започва да се усеща във всяко едно елементарно начинание, за да се стигне до сблъсъка на децата с реалността и с дебнещите в нея опасности.

Книгата засяга темите за несвободата и свободата

Детството е едно време, в което родителите взимат повечето решения вместо децата. Подобно е на времето на тоталитарен режим, който третира гражданите като деца, които трябва да бъдат водени и поучавани.

„Всъщност да, двете неща са обединени в едно в случая. Лично аз действително не си спомням своята младост и детство като щастливо време. Аз съм по природа така свободомислещ човек, човек със свободен дух. И тази несвобода наистина беше пропита в абсолютно всичко, включително и в лицемерие в моето семейство и един силен натиск върху децата и  младите хора. И дори 60-те години, едно време на размразяване, тогава аз бях малко момче, в моите спомени дори и те не бяха хубаво време. Примерно имаше всякакви домоуправители и т.н., общественици, които следяха нашия живот“, разкри Мартин Вопенка.

Свободата е нещо, на което трябва да се гледа с внимание, защото тя е една голяма отговорност
„Свободата не е нещо като обещание, тя е възможност, която трябва човек да умее да използва. От 90-та година мога да кажа, че сам съм си господар и определям всичко в живота си сам. Но въпреки това аз чувствам в себе си голяма отговорност за света и за всичко, което ме обкръжава. И уви, не съм голям оптимист в това отношение“, допълни Мартин Вопенка.

Главните герои в романа са четири деца, които са призвани да спасят света

Това звучи актуално на фона на каузите на младата активистка Грета Тунберг.

„Всъщност моите герои на първо място трябва да спасят самите себе си, но с времето те започват да осъзнават своята отговорност и за целия свят. И аз съм вложил в своя роман моята силна вяра, че децата наистина могат да направят това. И каквото и да си мисля за Грета, аз все пак ѝ стискам палци, защото тя успя да промени глобално общественото мнение“, сподели Мартин Вопенка.

В книгата "Спящият град" има и не малко бездетни възрастни

"Има хора, които помагат на малките дечица да оцелеят изобщо, да останат живи, но мнозина възрастни се опитват да се възползват от тази ситуация за лична изгода. И дори между децата не всички са положителни герои. Но аз си мисля, че лошото у децата обикновено е вложено в тях именно от света на възрастните."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26