Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Недкова: Исканията на всички медицински работници са еднакви

Снимка: БГНЕС, архив

„Исканията на всички медицински работници са еднакви. На един протест на 12 май 2018 година те бяха ясно формулирани, но не се случиха и това провокира много хора да излязат ефективно да протестират, други подаваха оставки, писахме писма, но нищо не постигнахме. Практиката показва, че трябва да има протести и затова решихме, че трябва да има един голям протест, за да може да се изрази мнението на работещите в системата“. Това каза пред БНР Петя Недкова - председател на Националния съвет по качество към Асоциацията на специалистите по здравни услуги, едни от организаторите на протестите. 

Разделението

Тя изрази разочарование, че Българският лекарски съюз и другият национално представен синдикат КТ „Подкрепа“ са се отказали да участват в днешния протест, като са посочили аргумент, че вече имат дадени обещания на исканията им.

Недкова уточни, че медицинските сестри, водени от Мая Илиева, също не са се включили в протеста днес, но те имат същите искания.

По думите ѝ браншът не е толкова разделен, колкото по различен начин се опитват да постигнат някакви цели. „Има някакво наслоено напрежение“, призна тя.

Има средства в системата

„Нямам надежда. И 400 млн., и 600 млн. да бъдат отпуснати, няма как да ги получим, защото те и сега съществуват в системата, но те не достигат до медицинските сестри", заяви Недкова в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ и уточни:

„Искаме да има стандарти, да е ясно, че тези средства, дори и да се увеличат парите по клинични пътеки, те трябва да бъдат разпределени върху оптималния брой хора, които работят. Затова настояваме от много години да има методика за определяне на нуждите от персонал, защото това е огромен проблем“.

По думите на Недкова има нужда от ясна методика за разпределение на отпуснатите пари и ефективен контрол върху това, като се съобрази със стандартите за брой персонал и тежестта и броя на пациентите.

Липсва предвидимост

Петя Недкова коментира, че се създава огромно напрежение, защото няма никаква предвидимост за това какво ще се случи със здравната система изобщо, защото никой не иска да учи, за да работи като медицинска сестра или акушерка. 

„До края на годината ще бъде подписан новият Национален рамков договор и ще следим дали ще бъдат включени в него обещаните пари. Ако не се подобри положението ни, Асоциацията на специалистите по здравни услуги ще организира ефективни протести“, категорична бе Недкова.

Цялото интервю на Людмила Железова с Петя Недкова в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КНСБ иска още 200 млн. лева в бюджета на НЗОК

200 милиона лева повече в бюджета за догодина за болнично лечение поиска КНСБ в Международния ден за достоен труд. Стотици здравни работници от цялата страна се включиха в протеста пред Министерския съвет за по-високи заплати и нормални условия на..

обновено на 07.10.19 в 15:35
Президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе брифинг след среща в Министерски съвет с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев.

КНСБ и МЗ договориха 200 млн. лева повече за болнична помощ

200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени за догодина. Това договориха на среща КНСБ и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той заяви, че три четвърти от парите..

публикувано на 07.10.19 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов. Петков поясни, че  това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен за заместник - кмет Маринов...

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите..

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48