Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството даде „зелена светлина“ на Скопие и Тирана за преговори за членство в ЕС

| обновено на 09.10.19 в 12:40
Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

България е съгласна Северна Македония и Албания да получат покана за начало на преговори за членство в Европейският съюз. Страната ни обаче ще подкрепи преговорната рамка на Скопие, само ако югозападната ни съседка изпълни критериите за добросъседство и спази условията, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева, след като правителството одобри позиция на страната ни преди срещата на върха на Европейския съюз на 17-и октомври. 

Скопие да спре с политиката си на претенции за признаване на така наречено "македонско малцинство" в България. Това е едно от условията на София, за да подкрепи реално начало на преговори за еврочленството на югозападната ни съседка.

„Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на тъй наречено „македонско малцинство“ в България. Трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание. Трябва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи, сгради, на текстове, насаждащи открита омраза към България“, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Смесената експертна комисия по исторически и образователни въпроси да постигне конкретни резултати за важните личности и събития за общата ни история. Сред тях: Гоце Делчев, Даме Груев, Илинденско-Преображенското въстание и Кресненско-Разложкото въстание. "Историята не може да бъде компромис", подчерта вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото скоростта на преговорите за еврочленство зависи изцяло от политическата воля на Скопие: 

"Да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха последните две години".

София настоява и за ясен график от Скопие за промяна на учебните материали по история, литература и география:

"Не може да продължава в учебниците им да се пише за българския окупатор".

С позицията си София напомня, че започването на преговори не е гаранция за членство в Европейския съюз: 

"България казва "да" на играч с жълт картон да продължи да участва в срещата, но реферът България държи червения картон", категоричен бе Каракачанов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев за Северна Македония: Задачата на политиците е да сближават позициите в трудни моменти

Президентът Румен Радев коментира днес темата за подкрепата на България за започването на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС. Той заяви, че идеологиите и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Според..

публикувано на 09.10.19 в 11:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54