Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебният състав, освободил предсрочно Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци

Джок Полфрийман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебният състав, освободил предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци, само на основание изчакване решението на Върховния касационен съд по искането на главния прокурор за възобновяване на делото.

Три седмици, след като уважиха молбата на Полфрийман да излезе на свобода шест години и половина преди края на 20-годишната присъда за убийството на Андрей Монов, Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева напомнят, че актът им подлежи на незабавно изпълнение и искането на главния прокурор не променя този факт.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", пишат Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джок Полфрийман

Полфрийман ще получи австралийския си паспорт след делото

Джок Полфрийман вече има издаден австралийски паспорт, но той няма да му бъде връчен преди приключването на съдебния казус около предсрочното му освобождаване. Това е заявил временният посланик на Австралия в Атина Джон Филип на среща с българският..

обновено на 08.10.19 в 17:30
Джок Полфрийман

До два месеца ВКС решава по делото "Полфрийман"

До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който бе пуснат от затвора с решение на..

обновено на 07.10.19 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес,..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва..

публикувано на 09.05.24 в 19:08