Катастрофа на жп прелез забави с 4 часа влакове по трасето София - Варна

| обновено на 18.10.19 в 19:00
Блокираният влак недалеч от гарата в Левски
Снимка: Лъчезар Вълев

200 пътници от два влака останаха блокирани близо 4 часа, след като по обед международният влак от София за Букурещ блъсна автомобил на прелез между гара Левски и Павликени.

Ударът е станал по вина на водача на автомобила, каза за „Хоризонт“ инж. Бисер Минчев - главен ревизор по безопасност в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

„В нарушение на Закона за движение по пътищата, при неспазване на светлинна и звукова задействана сигнализация, при преминаване на прелеза. Съвсем леко е пострадал шофьорът на автомобила. Тази година имаме 21 случаи на произшествия при  жп прелезите, при които двама са загинали и пет са пострадали. Специално за днешния случай, при нас щети - по железен път и по сигнализацията на прелеза - нямаме, за радост, но при много от случаите има повреди по прелезната настилка. Има удари по шосейни светофори, по апаратура на автоматичните прелезни устройства… Бих искал да призова всички водачи на МПС - спазвайте Закона за движение по пътищата, спирайте преди прелеза, бъдете внимателни и спазвайте указанията на прелезните устройства“, каза Бисер Минчев.

Автобусната фирма, с която БДЖ работи и е трябвало да извози блокираните пътници в двата влака, отказала, защото в петъчния ден е много натоварена. 

Мястото на катастрофата - при Градище, недалеч от гара Бутово, беше разчистено и влакове поеха по маршрутите си след 18 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33