ЕК: Напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга

| обновено на 22.10.19 в 15:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК, която прие днес най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, се казва още в съобщението.

В доклада се подчертава, че България е работила последователно, за да изпълни препоръките на Комисията - реформата в съдебната система, както и за борбата с корупцията, в т.ч. и по високите етажи на властта. 

„Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

Механизмът беше създаден при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност. 

„ЕК дава оценка, че България е изпълнила всички препоръки на Комисията, а този механизъм е на Комисията. Така че това си е решение на Европейската комисия и тя е независим надпартиен орган“, коментира пред "Хоризонт" евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев . 

На по-различно мнение бе евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

„Смятам, че го махат заради обещанията на Юнкер, защото той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на България. Но от друга страна този механизъм трябваше да доведе до повече справедливост в България, повече ред. Като че ли той не успя да изпълни тази своя роля. И поради това и прекратен“.

Ето и думите на колегата ѝ от „Обновена Европа“ Илхан Кючюк:

„До голяма степен беше политическо решение – това, механизмът да падне. Имаше едно обещание от председателя на ЕК, което няколко пъти бе декларативно заявено в пленарна зала и по време на нашето европредседателство в София. Да има и обективни критерии, които през годините България изпълнява. На базата на всичко това мисля, че рано или късно механизмът трябваше да падне. И е добре, че падна“.

В по-различна насока бе мнението на евродепутата от групата на реформистите и консерваторите Андрей Слабаков.

„Според мен ние сме си изпълнили всичко. Аз не разбирам какви са проблемите с България. Ние сме изключително нормална държава на фона на някои други“, каза той.

В днешния доклад се разглеждат предприетите от България действия след ноември 2018 г. В него се съдържа оценката на Комисията на това как българските органи са подходили към 17-те препоръки. Докладът се придружава от работен документ на службите, който съдържа подробен анализ на Комисията въз основа на постоянния диалог между българските органи и службите на Комисията.

Недостатъците на медийната среда, която трябва да действа без неправомерен натиск от страна на икономически или политически интереси и е извън показателите на МСП, продължават да оказват въздействие върху съдебната система. Тези въпроси ще попаднат в приложното поле на бъдещия механизъм за върховенството на закона, се отбелязва в доклада.

Преди да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на МСП за България, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

В доклада за Румъния има препоръки - Комисията отбелязва, че има проблем с правосъдието и борбата с корупцията и не са изпълнени препоръките в тези насоки в съответствие с доклада от миналата година. На практика това означава, че не се препоръчва отпадане на наблюдението.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

Свързани новини

Очаква се ЕК да препоръча отпадане на мониторинга над България

Очаква се Европейската комисия да препоръча отпадане на мониторинга върху България по механизма за сътрудничество и проверка, научи Българското национално радио от свои източници. Докладът ще бъде оповестен утре следобед на пленарно заседание на..

обновено на 21.10.19 в 20:39
Лозан Панов

Панов не е бил запознат с черновата на евродоклада за България по Механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия ще оповести днес мониторинговия доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Очаква се това да бъде последният доклад за състоянието на правосъдната ни система и борбата с корупцията и..

публикувано на 22.10.19 в 14:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33