Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: В Бюджет 2020 има достатъчно буфери срещу криза

Приоритетни са образованието и здравеопазването

| обновено на 30.10.19 в 15:26
Владислав Горанов представи пред НСТС проект на Закона за държавния бюджет за 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В бюджета има достатъчно буфери срещу криза. Това заяви при представянето на Бюджет 2020 година финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред социалните партньори финансовата рамка за следващите 2 години и проектобюджета за догодина.

Приоритет на бюджета за догодина - образованието и здравеопазването.

Общата задлъжнялост на страната ни ще продължи да намалява догодина и през следващите я две години, като няма необходимост да се поема нов дълг с цел подкрепа на икономиката, защото по този начин ще се увеличи дефицита, заяви министърът:

"Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним, и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата".

Именно заради това има повече пари за образование и здравеопазване, както и мерки, подкрепящи пазара на труда в следващите три години, каза още Горанов:

"Анонсираното достигане на средна заплата през 2021 година в порядъка между 1400-1500 лева е постижимо и възможно".

Съвършен бюджет няма, но този изпълнява приоритетите на правителството, допълни финансовият министър и припомни, че Бюджет 2020 ще бъде последният цял бюджет за кабинета Борисов.

Догодина бюджетът ще е балансиран - т.е. без дефицит или излишък. Общо хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева приходи, като всичките са предвидени за разходване. 

Догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг.

За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто. 

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите.

Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства. 

Проектът за републикански бюджет беше публикуван в петък вечер, докато финансовите рамки за Здравната каса и общественото осигуряване вече са одобрени от надзорните съвети на съответните институции.

След като бъдат разгледани от социалните партньори, трите проектозакона трябва да бъдат одобрени от кабинета и внесени в парламента до 31-ви октомври. 

Пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев определи Бюджет 2020 като "доста смел". Преподавателят в Стопанския факултет на Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев обаче го нарече "по-консервативен дори от предишните". Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пък нарече бюджета "напрегнат".

Работодателските организации дадоха принципна подкрепа на проекта за бюджет 2020.

КТ "Подкрепа" възрази срещу замразяването на социалните плащания в него. Министър Горанов обаче защити предложението си за замразяване.


Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Муравей Радев: Бюджет 2020 е доста смел

"Бюджет 2020 не излиза извън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която беше направена преди две години. Не са направени кой знае какви изменения. Да, има повече пари за някои сектори, но няма концептуално някаква разлика". Това каза пред БНР..

публикувано на 30.10.19 в 12:53

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г. , като отчитат, че плюсовете са повече от минусите. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България..

публикувано на 30.10.19 в 16:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа. Огънят е овладян, но не и преди да засегне производствени помещения. Няма пострадали хора при възникналия пожар в маслената фабрика, каза за БНР кметът на Кнежа Илийчо Лачовски. "Ситуацията е..

публикувано на 21.06.24 в 22:28

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца. Инцидентът е станал в късния следобед. Автомобилът тръгнал да пресича жп линията, но не е видял идващия влак. Шофьорът на автомобила е с леки наранявания. Влакът е превозвал..

публикувано на 21.06.24 в 21:35

Обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж

Легион Рън и Фондация "Първите три минути" ще обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж и как да се реагира в случай на сърдечен арест. Всички желаещи ще могат да се включат   обучението, което ще се проведе на 22 и 23 юни на..

публикувано на 21.06.24 в 20:42

1500 членове на ЦИК в област Монтана получават по 25 лв. за безгрешни протоколи

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60% от комисиите на проведените на 9 юни избори "2 в 1". Един от проблемите за забавяне..

публикувано на 21.06.24 в 20:36

Контролна комисия на БСП преценява дали Нинова може отново да се кандидатира за председател

Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, посочи   зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и обяви, че предстоят  разговори с други леви формации, като целта е..

публикувано на 21.06.24 в 20:25

Служители на българската Агенция "Митници" с награди от британската агенция за борба с престъпността

Днес в Лондон британската Национална агенция за борба с престъпността (National Crime Agency - NCA) награди 7 служители на българската агенция „Митници“ за ефективната работа на митническата администрация по предотвратяване на контрабандата на така..

публикувано на 21.06.24 в 20:17
Антониу Гутериш, Генерален секретар на ООН

Гутериш: Светът не може да си позволи Ливан да се превърне в още една Газа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението между Израел и ливанската групировка "Хизбула", както и че мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 21.06.24 в 19:46