Иван Брегов: Няма способ, по който да бъде разследван главният прокурор

Снимка: www.ngobg.info

"До 1-ви октомври 2019-а година трябваше да представим мерки за това дали имаме процедура за ефективно разследване и отстраняване на главния прокурор". Това каза пред БНР Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика. Той обясни, че този проблем е бил идентифициран през 2009-а година с осъдителното решение по делото "Колеви срещу България".

"На този етап единствено са отчетени действия в тази посока, представен е и законопроектът на Министерството на правосъдието за анализ от Венецианската комисия", уточни Брегов в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" и добави:

"Пакетирането на председателите на върховните съдилища и главния прокурор не се препоръчва като мярка и концептуално е критикувана тази визия на правосъдното министерство". 

Иван Брегов посочи, че в осъдителното решение се подчертава, че се изискват комплексни мерки: "В множеството анализи на прокуратурата през годините се говори, че от една страна трябва да бъде намалена властта на главния прокурор и от друга страна - трябва да бъде преформатирана прокурорската колегия във ВСС, така че да бъде свалено неговото деспотство в този орган".

По думите на Брегов няма способ, по който да бъде проведено ефективно разследване срещу главния прокурор, докато той изпълнява мандата си. За да може да бъде извършено такова разследване, той трябва да бъде временно отстранен.

"Ние предлагаме е по инициатива на 1/5 от народните представители да се поиска от ВСС да отстрани временно главния прокурор. Като решението остава в правомощията на ВСС, така не се изземват никакви негови компетенции и се запазва балансът между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Тази мярка се прилага единствено и само по отношение на главния прокурор", обясни правният експерт от ИПИ.

Препоръчано е ВСС да взема това решение с обикновено мнозинство на пленума.

Брегов обясни, че търсените промени не могат да станат само със законодателни промени, а трябва да се повдигне и конституционен дебат.

Цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.