Даниел Пенев описа историите на хора, които променят България

Авторът не харесва термина "успели", вярва в силата на малките промени

Даниел Пенев
Снимка: Личен архив
Младият журналист Даниел Пенев е автор на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. В нея той разказва за личности и организации с позитивни каузи и дейност. Вярва, че промяната се случва постоянно и на всички нива в държавата, благодарение на усилията и куража на хора извън светлините на прожекторите.


"Но чрез тези истории исках да покажа, че колкото и да е малък един акт или една инициатива, тя пак променя, защото променя съзнанието на хората, техните ценности и начин на възприемане на околния свят", сподели в предаването "Нощен Хоризонт" Даниел Пенев. "А втората причина е, че много често такъв тип истории се свързват с успели личности. Аз исках да избягам от думата "успял" и "успех" в заглавието, защото тази дума отива в другата крайност. Какво означава да си успял и кой е съдникът на успелия?", допълни авторът.

Даниел Пенев е бакалавър по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ), както и магистър по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.

География на каузите

"Има хора от различни сфери, както и от различни места, не са само от София. Има хора като Маргарита Доровска, която е директор на Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово, като Олга Клисурова в Стара Загора. Има един прекрасен художник и учител по рисуване от моя роден град Кюстендил - Евгени Серафимов. Има хора, да кажем от Велико Търново - като Калин Василев и неговата неправителствена организация, която стимулира активния начин на живот. Има хора като основателите на "Телеакадемия" и на Софтуерния университет, които са в София, които предлагат практическо обучение за IT специалисти, а вече и в други сфери като дигитален маркетинг. Има хора като Мая Донева, изпълнителен директор на "Карин дом", която е уникална организация за България и Балканите, и предлага услуги за семейства с деца със специални нужди", разказа Даниел Пенев за някои от героите в книгата си.

Пътуващите книги

Една от историите в книгата е посветена на мисията на Сдружение "Пътуващите книги на Стара Загора". "Всички искаме едно и също нещо - да има повече хора, които четат. Да има повече автори, които виждаме и реално да има повече четящи деца," поясни Олга Клисурова. Сдружението организира пътуващи читални в малки населени места. 

"Ние се опитахме да запалим малките деца да видят литературата извън това, което трябва задължително да четат. На български език излизат много прекрасни книжки. Същевременно смятаме, че и български автори пишат прекрасни български книжки и по този начин можем да провокираме децата да четат това, което не просто е задължително, а това, което просто ще им бъде на тях интересно", допълни Олга Клисурова. 

Сдружението организира кръводарителски акции за четвърта поредна година. "Всеки кръводарител освен това, което получава от Червения кръст, получава от нас книга по избор, като ние сме набрали някакво количество книги и кръводарителят избира от тези неща, които ние сме предоставили като книги". 

Интересното е, че кръводарителската акция се провежда в библиотека. "Имаше хора, които за първи път, благодарение на тази акция,  влизат в библиотека. И за нас това беше много, много важно", посочи Олга Клисурова.

Добрите дела активират градивното

Доброто има силата да активира хората, да активира градивното в тях, докато негативното ги потиска, убеден е Даниел Пенев. 

"Когато ти виждаш срещу себе си повече добри хора, които предприемат действия, вместо само да се оплакват, и са готови да помогнат на другите, дори когато си отделят специално от свободното време, а това не им е работа - това е може би най-вдъхновяващото усещане за всички нас", обобщава авторът на „Хората, които променят България".

Книгата на Даниел Пенев ще бъде представена на 13 ноември в Кюстендил в Художествената галерия, на 19 ноември във Враца, а на 20 ноември в библиотеката на Американския университет в Благоевград. На 28 ноември предстои представяне в Музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово, а на 4 декември в Регионалната библиотека в Стара Загора.

Даниел Пенев е журналист, преводач и редактор. Негови материали са публикувани в български и международни медии като "Клуб Z“, BBC Знание, TrueStory.bg, EurActiv.com и Balkan Insight. Той е преводач на „Буда в работата“ (AMG Publishing, 2018) и „Обещанието на един молив“ (AMG Publishing, предстояща), както и редактор на „Маркетинг без бюджет“ (AMG Publishing, 2018).

Цялото интервю с него можете да чуете в звуковия файл.