Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира училище за онкологично болни

Снимка: raknagurdata.com

Училище за пациенти, диагностицирани с различни онкологични заболявания, започва да функционира от днес в отделението по Медицинска онкология към болница “Софиямед“.

Д-р Марияна Таушанова, лекар в отделението, разказа пред БНР за инициативата:

“Идеята за тази инициатива се роди спонтанно. След многократни разговори с нашите болни и тяхното желание да бъдат по-информирани за страданието – как възниква и как да се справят с него“.

Кой отговаря на въпросите на пациентите

“В рамките на това училище ние сме организирали отделни сесии, които ще се провеждат всеки месец. И всеки месец те ще бъдат с определена тематика, за определено онкологично заболяване. На въпросите ще отговарят наши специалисти. Ще отговарят на такива, свързани с свързани с храненето, с физическата активност и с психологическия дискомфорт. Също така и лектори, специалисти от други области, свързани със съответното онкологично заболяване. Нашата цел ще бъде да помогнем на тези пациенти да живеят комфортно. Напускайки нашето отделение или болницата, когато те останат в къщи и когато отидат на работа. Също така да помогнем и на техните близки да се справят със състоянието на онкологично болните“, обясни още Таушанова.

Училището може да се посещава и от близки на болните

“На нашата първа сесия ние сме поканили както болните, така и техните близки, защото оставаме с отворени врати за въпросите, които те ще ни зададат, за да можем да им отговорим точно и изчерпателно и да получат информацията от високоспециализирани специалисти, а не от популярна литература. Това е изключително важно“, поясни още Таушанова в интервю за предаването “Преди всички“.

Как става включването

“Отворени сме за наши пациенти, за пациенти от болницата, за пациенти и от други лечебни заведения, които също се лекуват или са преминали такова лечение. Те могат да се обърнат към нас на съответните телефони, които ние сме дали в сайта на болницата. Също така и лично биха могли да дойдат и да посетят отделението по Медицинска онкология в болница “Софиямед“. Всеки един от нашите колеги ще им даде информация. Плануваме сесиите да се провеждат всеки последен вторник от месеца, като предварително в сайта на болницата обявяваме темата. Хората могат да се запишат или по телефона, или лично да дойдат в отделението. Но дори и да не успеят, ако те дойдат във времето, в което е обявена сесията за съответното онкологично заболяване, ще приемем абсолютно всички желаещи да участват“.

Училището е безплатно

“Всичко това е безплатно, ние го вършим на доброволни начала“, посочи още тя.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Маргарита Таушанова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00