Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Кондарев: Трябва да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика

Износът на радиоактивни отпадъци е глобален проблем

Снимка: БГНЕС

Съществуващите атомни централи трябва да бъдат постепенно изведени и да започнем да мислим за живот без ядрена енергетика. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед" Генади Кондарев от екологичното сдружение „За Земята“. За съжаление нашата страна в стратегически документи залага увеличаване на дела на ядрената енергетика в следващите десетилетия, посочи той. 

През 2015 г. Генади Кондарев е посетил Чернобил. И тогава, както и сега в района около авариралата през 1986 година централа, е имало пожари

През последните десетилетия след аварията в Чернобил в атмосферата отново са се издигнали количества радиоактивни изотопи, които може би са еквивалент на около 10-15% от освободеното по време на чернобилската авария. Това означава, че всичко, което в един момент се е уталожило на земята, в един момент с тези горски и полски пожари в един момент отново се издига, отново се превръща в проблем“, коментира Кондарев.

Радиоактивните изотопи, които могат да застрашат човешкото здраве, отново „пътуват“ през атмосферата и не се знае къде ще попаднат.

„Има доста фактори, които трябва да се вземат предвид – сателитни данни, „рози“ на ветровете, метеорологични данни. Всичко това ще бъде съпоставено и ще се определи, включително и след замервания къде има повишение на радиоактивния фон на различни места в периметъра край тези пожари.“

Генади Кондарев

Генади Кондарев нарече дългосрочен проблем факта, че чернобилската ядрена централа, извън авариралия реактор, продължава да действа - да оперира с хранилищата за ядрени отпадъци и да произвежда енергия.

Много от тези отпадъци всъщност са буквално погребани под малък слой земя, защото голяма част от горещите точки, които са откривани след аварията, единственият начин, по който е можело да бъдат „обезопасени“, е буквално с насипване на земни маси върху тях, за да няма непосредствен риск. Тоест имаме едно замърсяване, което ще бъде там в продължение на хиляди години, което ще създава проблем за хората. Има зони в този периметър от 30 километра около ядрената централа, които никога няма да могат да бъдат отново населени по безопасен начин от хора. На практика почти няма начин, по който дългосрочно можем да се справим и да сведем риска до нула.“

Ядрената енергетика е дългосрочен риск. Виждаме какви са последиците след десетилетия от аварията на един-единствен ядрен реактор, а по света работят над 400, изтъкна Кондарев.

Нито един до момента не е напълно изведен, тоест не е превърнат отново в зелена поляна. Всичко, материал, който се е докоснал до радиоактивни частици, всъщност се превръща в радиоактивен отпадък, който трябва да бъде съхраняван. Рискът от настоящите пожари беше в приближаването до радиоактивни хранилища и до авариралия ядрен реактор – неща, които са с концентрирано натрупване на такива радиоактивни частици и отпадъци“, отбеляза природозащитникът.

Износът на радиоактивни отпадъци е проблем на целия свят. Където и да бъдат „складирани“ те, това е проблем за цялата планета, защото нито едно нейно кътче не е за еднократно използване, подчерта Генади Кондарев.

Цялото интервю е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49