Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задочен процес за убийството на Джамал Хашоги в Истанбул

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като  за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг режим на изтърпяване.

Обвинителният акт сочи като поръчители на убийството Сауд ал Кахтани - близък съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - и бившият  заместник-ръководител на саудитското разузнаване ген. Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са обвинени като физически извършители.

Обвинението се основава на присъствието на обвиняемите в саудитското консулство в мегаполиса, анализ на данните за мобилните им разговори, на датите на влизане и напускане на Турция, показания на свидетели и други.

Преди началото на първото заседание турската годеница на Хашоги Хатидже Дженгиз изрази надежда процесът да изясни какво се е случило с тялото, тъй като останките на журналиста така и не бяха намерени.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги изчезна безследно след като влезе в консулството на кралството в Истанбул. Турция твърди, че разполага със записи, доказващи, че Хашоги е бил убит, а тялото му - разчленено от група саудитски държавни служители. На 20 октомври саудитските власти бяха принудени да признаят, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.

През декември 2019 г. саудитски съд осъди петима души на смърт, а други трима - на общо 24 години затвор за убийството на Хашоги. Саудитските съдебни власти обаче не свързаха Кахтани и Асири с престъплението.

Междувременно друг съдебен състав в Истанбул произнася присъда срещу група от 11 правозащитници, сред които бившите директори на „Амнести интернешънъл“ – Турция Танер Кълъч и Есер Идил, както и 2 техни чуждестранни колеги. Те бяха задържани през 2017 г. по време на обучителен семинар на остров Бююкада. „Държавата трябва да защитава, а не да преследва дейността на правозащитниците“, се казва в декларация на докладчика на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джамал Хашоги

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а..

публикувано на 25.03.20 в 14:08
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през..

публикувано на 23.12.19 в 12:07
Джамал Хашоги

Турски медии разпространиха звукозапис от убийството на журналиста Джамал Хашоги

Турският вестник "Сабах" публикува аудиозаписи от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. На записа се чуват последните мигове на Хашоги и разговорите на неговите физически убийци след..

публикувано на 09.09.19 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22