Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Алфредо Атанасоф: Работим много по търговско-икономическите контакти с България

Н. Пр. Алфредо Атанасов
Снимка: Славена Илиева

Н. Пр. Алфредо Атанасоф - посланикът на Аржентина у нас, направи задълбочено представяне на политиките в Аржентина пред журналисти в София за това как се справя неговата държава с пандемията. Бяха представени данни, свързани с миграционните процеси.

Три са точките към които се насочва българската диаспора - провинция Чако, Беризо и Комодоро Ривадавиа.

"Спомням си дядо ми, който беше емигрант, пристигнал в Аржентина в началото на XIX в. Искам да допълня, че това е било едно време, в което всичките емигранти са успявали много в Аржентина. Лично аз в България се чувствам много добре. Успяхме с моята съпруга да почувстваме топлината на българитеМного лесна беше нашата интеграция в българското общество. Харесва ни музиката, храната, харесва ни природата. Мога да кажа, че ни харесва всичко в България и затова се чувстваме прекрасно тук", каза за БНР посланик Алфредо Атанасоф.

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Аржентина, както може да предположите, както и в много други страни е много сложна.

"В Аржентина от 7 месеца сме затворени, въобще не излизаме, но аржентинската здравна система в момента е на ниво и може да се справи със ситуацията. Мисля, че сме преминали вече върха на заразата. Това се случи може би преди 2 седмици и оттогава започнаха да се снижават случаите на заразени и затова сега, в момента сме изпълнени с надежда и с оптимизъм, че нещата могат да тръгнат в по-добра насока", допълни Алфредо Атанасоф.

Работим много по търговско-икономическите контакти с България.

"В културната сфера също имаме доста идеи и проекти, които са залегнали за тази и следващата година. Също така голямо и много ползотворно е сътрудничеството между двете страни в политическите решения, които се взимат на международни форуми."

През 2021 година се навършват 90 години от дипломатическите отношения между Аржентина и България. 

"Работим съвместно много активно с Министерството на външните работи. В момента сме в първоначална фаза. Първата идея, която имаме е емитирането и издаването на пощенска марка във всяка една от страните по едно и също време, в един и същи ден. Другата основна идея, която сме споделили с външно министерство, която то прие е изготвянето на една фотоизложба, в която да се отрази развитието на двустранните взаимоотношения между двете страни и тази изложба предполагам, че би могла да се проведе във външно министерство в София. Имаме идеята по-нататък да обиколи и някои други градове на България".

В края на XIX в. огромна емигрантска вълна тръгва към Аржентина, България не е изключение.

"В самото начало българите били около 2000. По-късно започнали да се увеличават. В момента те наброяват около 60 000 - ние аржентинците, които сме с български произход. Някои са трето, като мене, а пък други вече са четвърто поколение аржентинци. И това, което може да се каже за тях е, че те имат много успехи в интегрирането си в обществото. Имат радио, имат вестници, имат свои клубове, където се събират и се посвещават на традициите на България", подчерта посланик Алфредо Атанасоф.

Оказа се, че влиянието на българите в Аржентина по онова време е било доста голямо, до степен, че през 1922 г. се е появила необходимостта от създаване на отношения. Първите са били консулски отношения, за да се стигне до 1931 г., когато се установяват дипломатически отношения между двете страни, изтъкна Атанасоф.

"Контактите между България и Аржентина в антарктическата област са много големи. Може би това е породено от факта, че антарктическите бази на България и Аржентина се намират много близо една до друга. И обикновено, когато трябва да се прехвърлят, да пътуват, било членове на екипажа, било всякакви други товари, аржентинската и българската база винаги са си помагали. В момента България изработва една научно-техническа лаборатория, която се прави тук в България, но работната ръка ще бъде аржентинска. Това е един много ярък и много показателен пример за тяхното сътрудничество в областта на антарктическите въпроси, които съществуват между двете страни".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Новите дарения - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват  тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците се присъединиха и части на..

публикувано на 23.07.24 в 08:06

Сбогуваме се с последния български офицер, участвал във Втората световна война

Съмишленици ще си вземат последно сбогом с последния български офицер, участвал във Втората световна война - капитан Атанас Илев. Той беше последният жив възпитаник на Военното на Негово Величество училище, кавалер на ордена "За храбост". Кап. Атанас Илев почина малко преди да навърши 101 години. Като съвременник на войните през 20-и век, Атанас..

публикувано на 23.07.24 в 08:03

На 25 юли започва кампания в помощ на пострадалите от пожара в село Воден

"Кампанията започва от 25 юли и ще продължи до 30 август . Ще можем в момента, в който на хората им е необходимо, да им занесем продуктите. Ще трябва да осигурим специален транспорт." Това обясни Митка Георгиева, председател на УС на Сдружение "Усмивка" в Бургас за кампанията "Протегни ръка, за да помогнеш на пострадалите от пожара в село..

публикувано на 23.07.24 в 07:59
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Блинкън на обиколка в Азия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се отправя на обиколка в Азия в опит да утвърди американското лидерство на фона на нарастващото влияние на Китай, предаде агенция Франс прес. Посланието на Блинкен е, че "Америка е изцяло ангажирана с Индо-Тихоокеанския регион от първия ден на тази администрация". Това обясни Даниел Критенбринк -..

публикувано на 23.07.24 в 07:48