Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от 35-о училище в София успяха да създадат лаборатория по химия

35 СУ „Добри Войников“ в София
Снимка: Фейсбук - 35 училище „Добри Войников“

Фондация "Малките стъпки" изпълнява проект "Гражданско образование чрез ученическо участие".

Проектът е започнал през февруари тази година, в началото на втория учебен срок в 35-о училище "Добри Войников" в София, в часа на класа за гражданско образование на децата и за формиране на техни идеи за промяна на средата около тях. Това каза за БНР Люба Батембергска от екипа на Фондация "Малките стъпки".

"След като настъпи пандемията, ние продължихме дистанционно, решихме, че това е едно много добро време, в което учениците могат да мислят какво биха искали да променят в училище или в града. Направихме срещи и с представители на местната власт, районният кмет, с председателят на Общинския съвет, защото целта на програмата беше и приложно гражданско образование, децата да знаят какви са механизмите за вземане на решения, по какъв начин те могат да осъществят своите идеи, как се работи с институция", допълни Батембергска.

Децата са направили избори в училището, за да гласуват кои инициативи да бъдат осъществени. В инициативата са се включили  504 ученици от 1-ви до 12-и клас.

"Имаха идея за лаборатория по химия в училище. Това е нещо, което изглеждаше почти нереалистично да се случи за толкова кратко време, защото нямаше свободен кабинет, трябваше да се направи ремонт, лабораторията не е толкова евтино начинание, но те успяха да убедят училищното ръководство, успяха да убедят учителите си по физика и химия да ползват един и същи кабинет, направиха фондонабиране и убедиха спонсор - Съюза на фармацевтите, които отпуснаха дарение, с което беше закупен огнеупорен шкаф", подчерта Люба Батембергска в предаването „Преди всички“.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18