Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Александър Петров: Стремя се да правя фотографии с думите, които пиша

Авторът планира да издаде в сборник „пълно събрано съчинение“

Александър Петров
Снимка: БНР

„Човек се мести - веднъж е на пътя на надеждата, веднъж е на кръстопътя на умората. Но животът продължава... Надеждата е инстинкт, едно от най-характерните неща, които ни отличават от животните“. Това сподели пред БНР поетът и автор на текстове за песни Александър Петров

По думите му не трябва да забравяме, че и хубавите, и лошите неща са кратки, затова е добре „да стоим на земята“

„И винаги съм се мъчил да остана в реалността... Доброто все пак е повече на този свят. Трябва да го отглеждаме, да го забелязваме, да го поощряваме“. 

За Александър Петров животът се крепи върху три опорни точки – професия, семейство и хоби.

Когато преживявам нещо тежко, намирам голям лъч надежда в професията си. Това е единственият градивен и позитивен начин да се изкараш от тежък момент. Да се разсееш. Винаги съм се хващал да правя нещо, не да се самосъжалявам. Смисълът е да работиш, да продължаваш напред. Това увлича и помага много“. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ поетът допълни: 

„От всеки удар от съдбата човечеството е излизало по-зряло. Иска ми се и сегашната ситуация да ни направи малко по-мъдри и не толкова безразлични... Нещата в живота са в крехко равновесие, което в момента е нарушено по един драстичен начин. Днешната ситуация изтиква трудности на преден план – много хора губят работата си, хората не могат да планират. За съжаление това пречи на човечността. Хората са загрижени за собственото си оцеляване, че не знаят как и накъде да продължат... Винаги зад стената има още нещо, но в това крехко равновесие, нещата не са успокояващи, а тревожни. Тук важното е да задържим тревогите си, нервите си и да внимаваме какво казваме, как постъпваме, за да не нараним околните“. 

„Любовта, без която не можем“ е една от първите песни, написани от Александър Петров: 

„Тя е една моментална фотография на любовта, която всеки преживява по един или по друг начин. Винаги съм се стремял да правя фотографии с думите, които пиша, не изхождайки от лично състояние. Да събера в рамките на едно стихотворение толкова, че всеки да намери частица от себе си... Аз съм се научил да имам наблюдения за детайлите в живота“. 

Поетът сподели още, че през последната половин година е имал доста работа: 

„Използвам изолацията, за да си подредя архива. Издирвам стари звукозаписи, редактирам, дигитализирам... Направих хубави песни със Стенли, с Данчо Караджов, с Мариана Попова, с Игор Марковски“.

На книжния пазар е второ издание на стихосбирката на Александър Петров „Рок поезия - Бъди какъвто си“, но с нова корица. 

„Изданието е шедьовър на полиграфичното изкуство. Сега компенсирам липсата на малката книга на пазара с второто ѝ издание... След време имам планове да издам „пълно събрано съчинение“... Думите са преди музиката“

Интервюто с Александър Петров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09