Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малки и големи все още пишат писма до Дядо Коледа

Снимка: Ангел Шенков

Много любезно помолихме джуджетата на Дядо Коледа да ни допуснат да надзърнем в писмата на децата. Джуджетата ни помолиха да внимаваме. Затова и имената на децата са сменени. Пък и не искаме да развалим изненадата за някое дете. И така. Започваме с преглед на послушанието. 

Всички писма започват с „много бях послушен или послушна“ - с „две ушички“, както уточнява едно тригодишно дете. Така че да няма съмнение - Дядо Коледа да се разсърди или пък да не донесе подаръците. Е, има и нюанси. Едно от дечицата обещава да слуша до Коледа. Друго - да плаче, ако не поучи подарък. Трето, ако ги получи, да слуша повече. Част от хлапетата си признават, че „Тази година малко не съм слушал, направил съм грешки“. Но позитивното е, че момченцето си признава, а и казва, че, макар и на 10 години, разбира нещата и е решил да слуша. 

Аплодисменти за всички малки и големи, които си признават грешките. Дядо Коледа със сигурност ще донесе подаръци и здраве за 2021-ва, защото 2020-та „година беше изпитание за целия свят“, както пише 10 годишната Теодора. Няма как Covid да не присъства в писмата на децата. Божидар пише „дано пандемията не ни попречи пак да се срещнем“. В училище, разбира се. По-големите деца искат и таблети, за да им е по-лесно дистанционното обучение. А по-малките да учат не през компютъра, а с другарчетата в училище. „Много ми се иска Ани да се върне при нас“, пише едно момченце. Голямото коледно чудо и пандемията да свърши и всичко да е както преди. И да се „върнем към нормалния си живот“.

Джуджетата ни казаха, че темата Covid присъства в около един процент от писмата на децата по Коледа. Но в повече позитивна насока. Лили си пожелава „всички хора да са здрави и корона вирусът да изчезне“. Децата осъзнават, че „Заради тази проклета болест, Коледата ще бъде много различна“. И най-много съжаляват, че няма да бъдат заедно с останалите и всички, които обичат. Затова разчитат на Дядо Коледа да разнесе пожеланията им за здраве, успехи за децата на България, за вяра, за надежда. Десетгодишната Кики даже обобщава в писмото си с надежда, че „само времето ще покаже дали тази година на изпитание е променил живота ни към по-добро“. 

Извън Covid, писмата на децата са пълни с желания за различни подаръци. Първокласниците са най- интересни. Писмата им са пълни с картички, картинки и правописни грешки. „Извини ме, ако някоя буква липсва“, пише едно от момичетата. Предполагаме само, че още не е взела буквата. И си пожелава - подаръци на всички бедни и гладни деца по света. Друго момиченце, вероятно бъдеща художничка, е изпратила великолепно украсеното писмо до Дядо Коледа с желание за голям комплект с моливи, флумастери, боички. Други деца предпочитат „развлекателни образователни игри, с които да се забавляват със семейството“. А трети искат добрият старец да им избере - „занимателен подарък“. Момченцата са по-директни. Списък от почти 20 предмета, свързани с популярна електронна игра е изпратил един юнак. Ако сте родител и още се чудите - да знаете - наследникът ви със сигурност ще се зарадва на фланелки, лего, книги, базирани на играта. 

Разни животинки присъстват в писмата на децата за Коледа. „Мили Дядо Коледа тази година искам нещо живо, което е голяма отговорност“, пише малкият Вальо. „Сега ще си кажеш - ти няма да се грижиш за него!“, притеснява се момчето. Обаче Вальо явно е наясно, че то трябва да е мъжко, малко, сладко и добро. После  разбираме от писмото, че това е куче. Едно момченце пък си пожелава играчка за нейните „красиви папагалчета“.

Мило отношение, че този, който подарява, има нужда от подарък разкриват писмата на хлапетата за Коледа. „А ти какво искаш да ти подаря“, пита тригодишният Милен. Момиченце пише, че е оставило за добрия старец бисквитки под елхата. А за еленчетата моркови до вратата. Момиченце е оставило лакомства под елхата, топло мляко и бисквитки.

Накрая помолихме джуджетата да ни покажат писмото на най-малкия и на най-големият. Най-малкият се оказа на три години. Той, по-скоро родителите му са написали, че най- добрите му приятели са Тони, Ники, Марти, Петя, Батман, Хълк и едно, коте което живее пред блока. Подаръкът, който иска момченцето, трябва да е различен от този на баба и дядо - писта, различен от самолета на чичо и леля. И от истинското бебе на мама и татко. Той си пожелава Дядо Коледа да донесе нови сърца за всички хора. За да „чувстват и обичат, да трепват“. Иска и големи мечти за тях, за да има с какво да запълва дните си. 30-годишно момиче също е писало на Дядо Коледа. То си пожелава голяма прегръдка от всичките приятели и повече време с тях. Момичето вярва, че заради свръх способностите си Дядо Коледа може да направи така, че всички да са здрави. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38