Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обществена трапезария изхранва ежедневно християни и мюсюлмани

Кухнята към храма „Успение Богородично“ в Кърджали работи вече две десетилетия

Снимка: БГНЕС

Над 60 души - християни и мюсюлмани от Кърджали получават eжедневно топъл обяд в обществената трапезария към храма „Успение Богородично“. Основен двигател на инициативата са отец Боян Саръев и неговата съпруга Красимира. Трапезарията работи от две десетилетия. Издържа се от дарения, а сред спонсорите са и български граждани от чужбина

Когато трапезарията отваря през 2002 година, интересът към нея е изключително голям.

„Започнахме с 50-60 човека, с деца, имахме бездомни хора. Постепенно кухнята се разрасна, до 120 човека стигнахме. Давахме им обяд – първо, второ, трето тогава на тоя етап“, спомня си  съпругата на отец Боян Саръев – Красимира. Тя е главният организатор и двигателят на социалната дейност към църквата.

В началото използвали финансова подкрепа от социалното министерство и помощ от общината. Сега трапезарията работи и се издържа самостоятелно. Има една готвачка, която приготвя топъл обяд всеки ден, пет дни в седмицата.

„Кюфтета сос, дроб сарма, боб яхния. Даваме закуски, сладки, сухи пасти, хляб. Много са доволни, че вземат от тук храна. И през студените дни, и през топлите дни…“. 

Работещите в трапезарията познават по име всеки потребител на услугата. Повечето са възрастни хора от Кърджали и близките населени места, с ниски доходи, които нямат помощ от близки и не могат сами да си приготвят храна. Един от тях е Митко Ставрев. Посещава трапезарията от 10 години. Идва всеки ден.

„Благодарни сме на тоя стол тук, че ни хранят. На попадията, на свещеника“. 

Всеки, който има нужда от топла подкрепа, е добре дошъл, казва презвитера Красимира и уточнява – никого не са върнали. Разчитат на собствената си помощ и на финансовата подкрепа от спонсори.

Има хора, които даряват непрекъснато продукти. На този етап вече не ползваме от две-три години помощи от социалното министерство, защото там е голяма бумащина и няма кой да се занимава. Помощи получаваме и от чужбина. На този етап имаме средства да храним хората“, допълва Красимира.

„Имало е такива моменти – вече свършват средствата и пак се явява. Господ ни праща пак някой дарител. Даряват средства и не сме затваряли трапезарията 19 години“, прави равносметка тя.

Освен топла храна, църквата „Успение Богородично“ осигурява и подслон за бездомници. Тази година няма нуждаещи се.

„Ако дойде някой, няма да го оставим, ще намерим място къде да го подслоним“, уверява съпругата на отец Саръев.

Докато ние с отеца сме тука и сме живи и здрави и можем да поддържаме трапезарията, ще я има тази трапезария. Вече след нас който дойде, дано да я продължи.“

Отец Боян Саръев  Снимка: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05