Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по безопасност на EMA свиква среща на 29 март за ваксината на "АстраЗенека"

Европейският лекарствен регулатор (EMA) заяви в четвъртък, че неговата комисия за безопасност на лекарствата за хора (PRAC) ще свика среща на експерти на 29 март, за да продължи да проучва докладваните случаи на образуване на кръвни съсиреци, свързани с ваксината срещу Covid-19, разработена от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.

Очаква се външни медицински експерти и двама публични представители да дадат своите виждания относно възможните причини за съсиреците, как те се появяват, и други възможни рискове, каза Европейската агенция по лекарствата.

PRAC продължава своята оценка на докладваните случаи, се посочва на сайта на EMA.

В този контекст Европейската лекарствена агенция свиква "ад хок" експертна група на 29 март, за да предостави допълнителен принос в оценката за докладваните след ваксинация с "АстраЗенека" случаи. Външни експерти в областта на хематологията (тромбоза и хемостаза), сърдечно-съдовата медицина, инфекциозните болести, вирусологията, неврологията, имунологията и епидемиологията ще се срещнат, за да представят своите становища на PRAC по различни аспекти като: правдоподобен механизъм на действие, възможни съпътстващи рискови фактори и всякакви допълнителни необходими данни за по-задълбочено разбиране на наблюдаваните събития и потенциалния риск. Тази експертна група ще включва и двама представители на обществеността.

Резултатът от експертната среща, заедно с по-нататъшен анализ на докладваните случаи, ще бъдат включени в текущата оценка на PRAC.

Актуализираната препоръка на PRAC по въпроса се очаква по време на пленарно заседание през април (в периода 6–9 април).

От EMA напомнят, че прегледът на тромбоемболичните събития с ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" се извършва в контекста на сигнал за безопасност и при ускорен график. Сигналът за безопасност е информация за ново или непълно документирано нежелано събитие, което е потенциално причинено от лекарство като ваксина и което изисква по-нататъшно разследване.

Прегледът се извършва от Комитета за оценка на риска за фармакологична бдителност (PRAC) на EMA, комисията, отговаряща за оценката на проблемите на безопасността на лекарствата за хора. След като прегледът приключи, PRAC ще направи всички препоръки, необходими за минимизиране на рисковете и защита на здравето на пациентите.

През миналата седмица комисията по безопасност на лекарствата на EMA -  PRAC приключи предварителния си преглед на случаи на образуване на кръвни съсиреци, включително много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци с необичайни характеристики като нисък брой тромбоцити, при хора, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

Тогава комисията PRAC потвърди, че ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци и че ползите от ваксината в борбата срещу все още широко разпространената заплаха от Covid-19 продължават да надвишават риска от странични ефекти. Комисията по безопасност на лекарствата препоръча да се включи повече информация и съвети за здравните специалисти и обществеността в информацията (листовката) за ваксината.

Изменената информация за продукта вече е достъпна на уебсайта на EMA.

Същевременно последните проучвания показват спад в доверието към ваксината на „АстраЗенека“ в Европа въпреки подкрепата, която тя получи от здравните институции.

Датските власти удължиха спирането на имунизациите, с аргумента, че „не може със сигурност да се изключи връзка между ваксинацията и много редките случаи на кръвни съсиреци“. Ваксината няма да бъде използвана поне до 18 април. 33 на сто от датчаните нямат доверие в нея. Досега в страната са имунизирани близо 150 000 души.

Здравните власти в Швеция решиха да продължи прилагането на „АстраЗенека“ при хората на възраст на и над 65 години, тъй като при тях не са наблюдавани сериозни странични ефекти. Остава обаче в сила спирането на ваксинациите при по-младите.

От компанията-производител излязоха с нови данни, според които ефективността на ваксината е 76 процента за предотвратяване на симптоматични заболявания и 100 процента срещу тежки или критични форми на болестта. Американски здравни служители публично упрекнаха фармацевтичната компания, че използва „остаряла информация“, цитирайки ефективност от 79 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пострадали полицаи при безредици в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948

Безредици възникнаха на Националния стадион "Васил Левски" и по-рано тази вечер, след като   фенове на ЦСКА-София, недоволни от очертаващата се загуба от ЦСКА 1948, нахлуха на терена малко преди изтичането на редовното време и се опитаха да се саморазправят с играчите. Три минути преди края на редовното време запалянковци на домакините от..

публикувано на 31.05.24 в 23:31
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израелското предложение позволява връщане на всички заложници, премахване на "Хамас"

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи в петък, че Израел е упълномощил преговарящите да представят споразумение за примирие в Газа, след като президентът на САЩ Джо Байдън разкри подробности за триетапен план за прекратяване на огъня, който, според него, е предложен от Израел. Джо Байдън представи ново израелско предложение за..

публикувано на 31.05.24 в 22:55

Стотици деца от цялата страна се събраха във В.Търново за фестивала "Отворено сърце"

Стотици деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за фестивала "Отворено сърце" за толерантност между различните етноси. Двудневният форум се организира за 19-а година от център "Амалипе". Езикът на омразата постепенно става език на толерантността и за това активно работят младите хора, а фестивалът е платформа за това, казва Елиза..

публикувано на 31.05.24 в 22:48
Президентът на САЩ Джо Байдън прави изявление в президентската резиденция в Йерусалим, 14 юли 2022 г.

Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа

Президентът на съединените щати Джо Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Израел го е представил на палестинската групировка чрез Катар. Става въпрос за триетапна пътна карта, включваща 6-седмично прекратяване на огъня, което да стане постоянно и след това възстановяване на Ивицата..

публикувано на 31.05.24 в 22:35

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май

Заплатите за април и май не са получили във ВиК-Дупница, казаха от синдикалната организация в дружеството. На последното си заседание Общинският съвет гласува 200 хиляди лева да бъдат отпуснати от бюджета, за да могат работещите към 80 души в аварийните и поддържащите екипи, администрацията да получат възнагражденията си. Освен гласуваната..

публикувано на 31.05.24 в 22:19
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Reuters/Ipsos: 10% от републиканците е малко вероятно да гласуват за Тръмп след осъдителна присъда

Десет процента от регистрираните избиратели на републиканците заявяват, че е по-малко вероятно да гласуват за Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, след като бившият президент беше признат за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниелс, сочи анкета на..

публикувано на 31.05.24 в 21:57

Константин Mравов с наградa от конкурса Web Report 2024

Журналистът от програма "Хоризонт" на Българското национално радио Константин Мравов стана носител на специалната награда "Подкаст"   на годишните награди за чиста журналистика Web Report 2024. Той получи приза за подкаста "Попкултура" и серията, в която представя фрагменти от историята на може би най-значимите улични артисти сред децата на..

публикувано на 31.05.24 в 21:34