Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците на един площад

| обновено на 15.05.21 в 18:50

Едновременно в Бургас днес се проведоха Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците. Имаше напрежение между участниците в двете паралелни събития. Над 300 полицаи охраняваха първия Бургас прайд и контрапротеста.

Около 300 бяха участниците в контрапротеста срещу Бургас прайд, в който участват едва около 30-40 души. Част от тях бяха местни хора, а други - от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията е била спокойна, но напрежението се засили на фона на хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на Бургас прайд.

Участниците в Прайда бяха замеряни с краставици, бутилки с вода, яйца, беше хвърлена и димка.

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на Бургас прайд. До намеса на полицията не се стигна. Около 300 полицаи бяха на място. Образувани бяха три плътни кордона между двете акции, поставени бяха и метални огради, докарано бе и водно оръдие. 

От контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи.

Планираното от Бургас прайд шествие не се проведе, след като органите на реда разубедиха организаторите, за да не се стига до евентуално насилие.

Със съдействието на полицията участниците в Прайда бяха изведени с таксита, за да се приберат по домовете си безопасно. 


По-рано инициаторът на Бургас прайд Руси Милев обеща шествие и речи за организирания днес първи Бургас прайд. Целим да постигнем пълно равноправие и толерантност, да бъде признат статутът на ЛГБТ общността, посочи той.

„След моята изнесена реч ще започнат скандирания, ще имаме и шествие. Показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“.

Мотото на Прайда е „Любовта е по-силна от омразата“. 

Политици, общественици и представители на различни организации инициираха контрасъбитие, което да започне по същото време на метри от Прайда.

„Ние нямаме нищо против всеки да се обича, с когото прецени, но това трябва да се случва в домашни условия и никой няма право да развращава младото поколение“, каза Звезделина Каравелова от партия „Възраждане“.

Прайдът бе заклеймен и от сливенския митрополит. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност ;..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29