Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред МРРБ срещу застрояването на Карадере

Виолета Комитова се ангажира да провери статута на терена в местността Карадере

| обновено на 29.06.21 в 19:31
Снимка: БГНЕС, архив

В защита на природата в местността Карадере граждани се събраха сутринта пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По-късно техни представители се срещнаха със служебния министър Виолета Комитова. Протестиращите внесоха в министерството и своите искания в местността да остане възможността за диво къмпингуване.

„Тук съм, защото останаха прекалено малко плажовете, на които може да се ходи, които не са застроени. Аз съм тук, защото не искам цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-добрия случай един Слънчев бряг и малко Албена или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са любители на свободното къмпингуване, все пак да останат в България, тъй като все повече ходят в Гърция“;

„Целият протест тук е на основата на това, че къмпингуването е основно право на човешко придвижване на територията на България. Като гражданин би трябвало да можеш да го правиш. Ако не замърсяваш и така нататък, не би трябвало да ти бъдат налагани санкции за това нещо“;

„Просто защото ни е писнало от бетонен туризъм. Искаме малко природа да остане защитена“;

„Имаше няколко пъти, когато се писаха становища към община Бяла, и те бяха свързани с наредба, която е построена на базата на един закон, на който президентът наложи вето. Като цяло ефективно ограничава хората, които искат свободно да къмпингуват…, защото тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, но не се случват някакви конкретни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, така че да определи къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, ако отидем да къмпингуваме и тази наредба е в сила, това може да бъде санкционирано“, коментираха демонстранти.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият устройствен план, който притеснява природозащитниците. В срещата са участвали собственици на земи и инвеститори. В последните няколко седмици към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 граждански становища, каза пред БНР Люба Батембергска от сдружението „Спаси Карадере”.

Само до нас има над 1200 изпратени становища за запазване на тази местност.“ Батембергска отбеляза, че тъй като Общият устройствен план все още се разработва, „има основни неща, които могат да бъдат направени“, защото МРРБ е възложител на плана.

След като по-късно днес представители на защитниците на природата се срещнаха със служебния министър Виолета Комитова, Люба Батенбергска разказа:

"Госпожа Комитова се съгласи с нас, че има проблеми в общия устройствен план, в данните, които се използват и в начина, по който се прави процедурата. Министерството поема ангажимент да изиска актуална информация и съответно тя да се използва при изработването на общия устройствен план. И се надяваме да се намери решение, защото застрояването на тази местност се базира на закононарушения, правени през годините и в момента се опитваме да установим нещата такива, каквито трябва да бъдат".

„В момента Общият устройствен план стъпва на некоректни данни. Може да се заложи оценка, такива изисквания към екологичната оценка, така че тя да отрази реално какъв ще бъде ефектът върху развитието на природата от застрояването, което се предвижда“, коментира тази сутрин Батембергска в предаването „Преди всички“ по "Хоризонт".  

Природозащитниците настояват да има правила за къмпингуване и те да се спазват, да има начин да се заплаща такса, както и да се намери начин за обезщетяване на собствениците на земи.

Голяма част от собствениците на имоти, инвестирали в Бяла през последните години, искат местността да се запази незастроена. Други – с малки къщи за гости, имат същата позиция, изтъкна Люба Батембергска.

С намалените показатели за застрояване са предвидени 25 хиляди нови места, подчерта Батембергска.

„Зад плажа, зад буферната зелена зона започва строителство с намалени показатели и до триетажни сгради. Навътре, където в момента са земеделски и горски земи, се предвижда едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36

Деян Янков: Предлагаме вълнуваща лятна програма за младите хора в София

"Тази година сме приготвили доста интересни неща - концерти, гейминг турнири, доброволчество, каза за "Хоризонт" Деян Янков, във връзка с лятната програма за млади хора в София и събитията на Народно читалище "Тротоара 2020" . Ето кои са част от предстоящите събития : На 20 юни в Скейт парк София, Студентски град, от 18:00ч.  - един..

публикувано на 17.06.24 в 18:33
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Ако Борисов не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев

Борисов ще загуби или сега, защото, ако не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев, или в дългосрочен план, защото кабинет с ДПС и с мимикрия на реформи, които се очаква да извърши, ще донесе продължаващ отлив на подкрепа за ГЕРБ. Прогнозата направи пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев. " Ролята на..

публикувано на 17.06.24 в 18:28