Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция разследва скандала с израелската шпионска програма Пегас

Снимка: mfa.bg

Френската прокуратура започна разследване по скандала с израелската шпионска програма Пегас. Аферата беше една от основните теми и на индийския парламент. Разследване, публикувано в неделя от 17 медийни организации, разкрива, че разработен от израелската компания Ен Ес Оу Груп шпионски софтуер е бил използван, за да бъдат хакнати 37 смартфона, принадлежащи на журналисти, официални правителствени лица и правозащитни активисти в редица точки по света. 

Според уебсайта за разследващи новини "Медиапарт" тайните служби на Мароко са използвали програмата Пегас, за да шпионират мобилните телефони на двама репортери във Франция. Официалните власти  в Рабат отричат, отрича и израелската компания Ен Ес Оу Груп. Говорителят на френското правителство Габриел Атал напомни, че френските власти не са страна по случая:

„Разкритията от публикуваното разследване очевидно са крайно шокиращи и ако бъдат доказани, са крайно сериозни. Със сигурност ще има разследване. Това, което виждам от журналистическото разследване, е, че френската държава не е участник. Искам да ви напомня, че нашите разузнавателни методи са регулирани от закона, уважават индивидуалните свободи и особено свободата на пресата.“

Над 1000 души са в списъка на потенциалните мишени - от членове на арабски кралски семейства, високопоставени фигури от бизнеса, активисти и премиери, журналисти от Си Ен Ен, "Файненшъл Таймс", "Ню Йорк таймс" и "Ройтерс". В списъка са и най-малко 50 души близки до мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор - съпругата му, деца, помощници и доктора му.  В Унгария - четирима журналисти са в базата данни. Един от тях е разследващият журналист от "Директ36" - Андраш Сабо.

„Чудех се дали са били любопитни за източниците ми, дали са искали да знаят с кого контактувам и разговарям. Очевидно бях загрижен и дали неволно не съм поставил в опасност тези хора, но за съжаление - отговор нямам.“

Основателят на Ен Ес Оу Груп - Шалев Хулио, заяви пред радио 103 FM в Тел Авив, че компанията съществува от 11 години, оперира в 45 държави и според него този скандал ще завърши в съда с дело за клевета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Пегас": Тези, които не искаме да имат достъп до такъв софтуер, всъщност са най-добрите клиенти

Със специален софтуер, разработен от израелска компания, са били подслушвани и следени стотици правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят. Това става ясно от резултатите на международно журналистическо разследване. По него месеци..

публикувано на 19.07.21 в 18:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат..

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр -..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете..

публикувано на 30.07.24 в 19:28