Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна има сериозен проблем със сметосъбирането от повече от месец

Снимка: Даниела Стойнова

Във Варна има сериозен проблем със сметосъбирането от повече от месец. Проведен е нов конкурс за избор на фирма за сметосъбиране, който е спечелен от същата фирма, която е изпълнявала дейностите по почистване и досега. На 7 юли беше представена нова модерна автоматизирана система за събиране на отпадъци - NORD EASY SYSTEM - новаторски метод, който трябва да опрости процеса на събиране на отпадъци. Кметът на морската столица Иван Портних представи новите камиони и контейнери, с които не трябва да има разпилян боклук по улиците на града. Но в много райони на Варна има струпани, несъбрани отпадъци около контейнерите.

Снимка: Даниела Стойнова

Жители на Варна коментираха:

"Препълнено е, мръсотии, обират само контейнерите, долу боклука си стои".

"Всеки ден е така и да се оплачем никой не обръща внимание".

Областният управител на Варна Марио Смърков свика заседание с представители на Общината, РЗИ и РИОСВ, на което е решено да има координация между институциите и Общината да завиши контрола. От Община Варна съобщиха, че на фирмата, която отговаря за сметосъбирането са наложени глоби на стойност 100 хиляди лева през последните две седмици.

"Договорихме с представителите и на трите институции да поддържаме постоянно взаимодействие и контрол както от страна на областната администрация и общината, същото отношение и от РИОС, и от РЗИ с регулярно обменяне на информация, отправяне на предписания и при неспазване на предписанията налагане на санкции. Съответно Община Варна като възложител на услугата сметопочистване ще влезе в ролята на контролища страна по отношение на изпълнителя на услугата - фирмата, която се е ангажирала със сметопочистването, независимо, че от същата фирма имат проблеми от техническо естество и човешки ресурс. Когато сключва една страна договор тя трябва да е наясно предварително с това с какъв технически и човешки ресурс разполага и трябва да е запозната с обстановката в съответното населено място, в случая с Варна, с това, че сме в курортен сезон и се увеличава броя на хората, които пребивават на територията на общината, увеличава се и количеството на сметта, която се изхвърля. Трябва да се завиши и контрола по отношение на спазване на изискванията от самите граждани, би следвало Община Варна да санкционира и гражданите по отношение на това, къде и какво се изхвърля", каза Марио Смърков.

Снимка: Даниела Стойнова

Д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция коментира, че правомощията на институцията са по отношение на биологичните отпадъци, които се генерират от лечебните заведения:

"По отношение на битовите опадъци провомощия за назакателна отговорнст нямаме. Получаваме сигнали от граждани, понякога правим проверка и винаги уведомяваме общината".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22