Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяване 2021: 10 дни електронно, а чрез преброители - до 3 октомври

| обновено на 07.09.21 в 11:38
Снимка: Архив

Официалното преброяване на населението започна в полунощ и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще премине на два етапа - електронно самопреброяване в първите десет дни, и по класическия начин - от 18 септември до 3 октомври.

От НСИ се надяват на активно участие в електронното преброяване, с което стартира процесът на събиране на данните. На предишното преброяване - преди 10 години, това са направили 42 на сто от гражданите:

За втория етап на преброяването, когато 27 000 преброители тръгват по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно, е изготвен специален медицински протокол. Преброителите могат да посетят дома ви от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта.

Диана Янчева, зам.-председател на НСИ, обясни кой трябва да се преброи:

"Всички, които са на територията и обичайно пребивават на територията на дадена страна, се броят само вътре. Не се интересуваме дали са български, или чужди граждани, ще трябва да се преброят."

Магдалена Костова – директор на дирекция  "Демографска и социална статистика", за информацията, която се събира с преброяването.

"Три раздела са: първият е адрес, после има информация за жилището. Тя е съвсем обикновена информация, свързана с ежедневието ни. Става въпрос за комунално-битова осигуреност на жилището, канализация, водопровод, има въпроси за начина на отопление на жилището. Има въпроси, свързани с енергийната ефективност и един от новите въпроси, който е за достъпна среда."

Хакерска атака ограничи за около час часа достъпа до системата за онлайн преброяване на Националния статистически институт. Към 11:30 часа сайтът вече работеше нормално.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отчете голям интерес към започналото в полунощ национално преброяване. 3 571 души са се регистрирали до 7 часа сутринта, отчете той:

"Като почти половината от тези преброили се хора са от гр. София - 1 503. От 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от нашите преброители. Първо, за да се удостовери самопреброяването на тези, които са се самопреброили, и второ, за да опише допълнителните характеристики на сградите, в които те живеят".

Сергей Цветарски: Има интерес към преброяването и над 1400 души вече са се преброили

На пресконференция за започналото Преброяване 2021 вицепремиерът Атанас Пеканов призова хората да се преброят онлайн, тъй като е по-лесно и бързо:

"Преброяването днес ще се отрази на качеството на живот утре. За да планираме по-добре бъдещето си, нека всички да се включим в него. И аз апелирам към всички:  Пребройте се онлайн и най-важното - помогнете на тези, които не могат да се справят сами и да се преброят онлайн , обадете се на близки и роднини, помогнете им да го направят. Аз вече го направих, направете го и вие". 

На пресконференцията от НСИ посочиха, че хакерската атака към сайта на преброяването е била тест за четиристепенната му защита.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна У

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14