Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде сложно, ако ЦИК се забави с методиката за провеждане на вота

Веселин Тодоров: Добре е да се купят още машини за вот 2 в 1, цената за 2000 ще е 12 млн. лева

Не е необходимо ЦИК да чакат указа на президента, за да започнат с подготовката на вариантите

Веселин Тодоров
Снимка: БГНЕС

"За нас ще бъде сложно, ако методиката, която ЦИК определя за начина, по който ще се проведат изборите, се отложи много късно във времето, защото на базата на тази методика се пише софтуерът за машините за гласуване. Още няма яснота дали с една, или с две карти ще се активира машината (при вот 2 в 1 - б.р.) . За нас е по-просто да е с една смарт карта". Това заяви пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" - фирмата, доставяща и обслужваща машините за гласуване.

По думите му много важно е да се определи дали след отключването на машината с една карта избирателят ще мине и през двата вида избор, или ще може да се откаже от единия вид - президентски или парламентарни избори.

Според Тодоров не е необходимо ЦИК да чакат указа на президента за насрочване на изборите, за да започнат с подготовката на вариантите 2 в 1 или поотделно и да ги обсъдят с фирмата, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации:

"Има риск, ако софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван достатъчно добре и да се получат усложнения". 

Тодоров подчерта, че ще има нова обществена поръчка за изборите за президент, за парламент или заедно, а може би и за местните избори в началото на октомври.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" подчерта, че ще бъде по-трудно, ако изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския вот, отколкото на първия тур.

Веселин Тодоров заяви, че и наличните сега машини са достатъчни:

"Те покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини. Сегашните машини стигат, но при 2 в 1 ще има забавяне на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина. ...  Добре е да се закупят още машини, ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като досега, но когато всичко се прави в последния момент, транспортирането им ще ги оскъпи".

Тодоров подчерта, че около 6 000 лева ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лева за 2000 машини

"При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти. Те са по 15 лева. Може би около 600 хил. лева ще са необходими".

Интервюто на Диана Дончева с Веселин Тодоров и анкета на Кирил Фалин в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00