Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краят на ерата Меркел

Снимка: ЕПА/БГНЕС


С днешните парламентарни избори Германия казва сбогом на ерата Ангела Меркел - несломимият лидер, който ръководи страната 16 години, през множество кризи и успя да спечели симпатии дори от хора, които никога не са и няма да гласуват за нея. 

Ангела Меркел оглавява Германия почти инцидентно след победа с неголяма преднина над Герхард Шрьодер и страната е буквално стъписана от перспективата жена да стане канцлер, спомня си активистката за женски права Алис Шварцер. 

"Тя стана канцлер малко по случайност. Германия не беше готова за жена канцлер. И когато я избраха с половин милион повече гласове, бившият канцлер Герхард Шрьодер излезе по телевизията и заяви, че тя няма да се справи, той ще продължи да управлява. Последваха няколко скандални седмици, в които всички в демократична Германия, медиите, съпартийците й, обсъждаха сериозно дали тази избрана жена може наистина да бъде канцлер!"



Меркел не е визионер и няма да остане в историята с голям проект, който е преследвала през всичките години на власт, но винаги е целяла, по думите й, Германия и Европа да са икономически силни. Именно трезвата преценка, аналитичния ум и практичната й натура, обусловена от детството в ГДР, й помагат да се справи в почти изцяло мъжия свят на политиката и да накара световните лидери да чуят думата й. 

"Трябва да призная, че я намирам за малко плашеща. По някакъв начин тя винаги беше аутсайдер, като жена на власт, от източна Германия. Винаги стои леко встрани, веднага се забелязва, че е различна. Но авторитета и увереността, с които, с високо вдигната глава, разговаря със световните лидери мъже, ги кара да изпитват страхопочитание. Смятам, че е страхотно как кара тези мъже да благоговеят пред нашия канцлер!"

Италианският премиер Джузепе Конте, Ангела Меркел, Луиджи Ди Майо и Антонио Гутиериш

Първата жена канцлер ще бъде запомнена с няколкото разтърсващи кризи, през които превежда страната, успявайки да запази ред и спокойствие. Първо е световната финансова криза от 2008-а, когато сеизмичните вълни от краха на американския пазар на недвижими имоти достигат и до германските банки. Меркел дава думата си на германците, че депозитите им са в безопасност, припомня Ралф Болман, един от официалните биографи на германския канцлер. 

"Несъмнено по време на финансовата криза през 2008-а, тя пое ролята на кризисен канцлер. Самата тя многократно е изразявала удивлението си, че все още е толкова популярна, въпреки многото кризи. Но аз бих казал, че именно заради ролята си в кризите, тя стана толкова популярна." 

Меркел излиза на предна линия в бежанската криза от 2015-а като отваря границите на Германия за бягащите от войната в родината им сирийци и е убедена, че както винаги досега страната ще се справи. 

Меркел не е революционер, не държи пламенни речи, а винаги търси компромиси, следва личните си политически убеждения и не се замисля за евентуалните негативни последици върху електоралната й подкрепа. 

"Твърдата й позиция в кризата с бежанците, острите й изказвания, които не сме свикнали да чуваме от нея, допринесоха за проблемите, на които се натъкна. Ако беше водила същата политика, но я беше формулирала по-внимателно, вероятно щеше да си улесни живота."



Меркел категорично осъжда ксенофобските нападения и посещава гранични пунктове и бежански лагери, снима се с търсещи подслон чужденци, напук на критиките, че е твърде дружелюбна и гостоприемна към мигрантите. 

Следващата криза е с още по-конкретно отражение върху живота на германците. Канцлерът, квантов физик по образование, пуска в действие целия си научен авторитет в опит да убеди скептиците за сериозността на пандемията от коронавируса и колко е важно да спазват ограниченията. 

"Мисля, че достигна предела в политическия си стил с коронакризата. Разбираше проблема добре, като учен дори повече от другите политици, но политическия й стил, който е вечно търсене на компромиси, и ако може да не поема еднолична отговорност, я забавиха и мина година преди да наложи федералните ограничения. Но с този вирус няма време за подобни неща."

Макар да е жена, задържала се на власт 16 години, едва в последно време Меркел позволява да я определят като феминистка и то с неохота,  казва Алис Шварцер. 

"Не може категорично да се каже, че е феминистка и през последните шестнайсет години не се е занимавала с големи феминистки дела, тъй като си имаше доста друга работа. Но подкрепи първата си жена министър Фон дер Лайен да провежда по-модерна семейна политика. Така че самото й съществуване е израз на феминизъм!"

Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германската кацлерка Ангела Меркел са политически съюзници

Самата Меркел изразява съжаление, че едва 30 % от депутатите в Бундестага са жени. Според Алис Шварцер много дами не само в Германия, но и по света се възхищават и вдъхновяват от Меркел. Тя показа на какво са способни жените и действа с достойнство и решимост, гордея се как отстоява позицията си пред мъжете, казва Шварцер. 

"Една канцлерка пролет не прави! Но това вече е факт и никой не може да го заличи. В Германия има един виц - "Момченце пита майка си: Мамо, може ли и мъжете да стават канцлерки?" Тя вече го доказа и никой не може да го отрече."

Въпреки, че крие женствеността си под деловите костюми с панталон, канцлерката не страда от липсата на чар и умее да флиртува, казва Шварцер. 

"В крайна сметка сме жени. Но тя се опита да го подтисне колкото е възможно с начина си на обличане. Делово, удобно, сако и панталон, ниски обувки, никакво излишно кокетство. В същото време обаче смятам, че има уникален чар. Някаква смес от момиче и другар. Има нещо момичешко у нея, и то не само в способността й да флиртува. Вижда се при срещите й с френския президент Макрон, когото много харесва." 

Макрон и Меркел подписаха в Аахен новия договор за приятелство между двете страни

Макар и често обект на присмех, цветните сака на Меркел много разведряват и освежават тежките политически срещи. Освен това вече са нейна запазена марка, смятат стилистите. 

"Какво друго да облича освен нейният тоалет? Постоянно е сред мъже, пола ли да сложи? Мисля, че подборът й на дрехи беше подходящ. А сега вече ще може да слага огърлици, дори да се развихри и да се разхожда по анцуг, ако иска!" 

 За самата Меркел лупата, с която се гледа гардероба й, е израз на лицемерие. "Един мъж може да носи тъмносин костюм сто дни подред и няма никакъв проблем. Но ако аз облека едно и също сако четири пъти за две седмици, не спират да ме критикуват," казва тя пред германския вестник "Цайт" през 2019-а. 

Ангела Меркел

Може и да не е модна икона, но със силата и спокойствието, които излъчва във време на криза, с трезвата си преценка, дейната си природа и скромността си, Меркел ще остане в историята като една от най-влиятелните жени в света. 

"Повечето хора ще я запомнят именно с управлението й на Германия, Европа, а и дори отчасти света, в тези турбулентни времена. И тъй като времената едва ли ще се упокоят, може би много хора ще изпитват носталгия по нейната ера."



А кога тази уравновесена жена лидер, която винаги знае какво да каже, остава без думи? Когато я попипат какво ще прави след като напусне поста. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30