Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Панайотова постави за първи път на българска сцена персийския епос „Шахнаме"

Спектакълът се играе в театър „Азарян“ в НДК

Елена Панайотова
Снимка: Станислава Пирчева

„Сигурно дойде вярното време, верния момент. Това, че имаше годишнина е единия повод - 2020 година беше  обявена за година на Фердоуси от ЮНЕСКО и се празнуваха 1010 години от неговата смърт. В една ситуация на затвореност на света, на липса на пресичане на граници, невъзможност да пътуваш и си казах, че сега е момента да поемем това пътуване към древна и далечна персийска култура", каза за  БНР Елена Панайотова.
Постановката „Шахнаме: Сказание за Зал“  Снимка: Иван Дончев

Тя е театрален режисьор, педагог и продуцент, който играе важна роля в появата на нови тенденции и форми на театрални практики от края на деветдесетте години у нас. Завършва режисура в НБУ, специализира европейска култура и история в Университета в Амстердам, и театрална антропология в Один театър в Дания. Четиринадесет години е редовен преподавател по театър в Университет за изкуства в Утрехт, Холандия, а от пет години в департамент „Театър“ в Нов български университет.

Постановката  „Шахнаме: Сказание за Зал“  Снимка: Иван Дончев

През тази година Елена Панайотова постави за първи път на българска сцена персийския епос „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян“ в НДК. Представлението бе представено на зрителите на 7 октомври, ще има постановка и на 8 октомври от 19.00 часа.

"Шахнаме или "Книга на царете" е писана 35 години от Фердоуси във време на ислямизация на персийската империя и той спасява персийската култура. Персийският език, който  днес се говори в Иран е езикът на Фердоуси, иначе той щеше да изчезне", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Панайотова.

Постановката  „Шахнаме: Сказание за Зал“   Снимка: Иван Дончев

Хаким Абу'л-Касим Фердоуси Туски е един от най-именитите и велики поети на Персия (днешен Иран), известен е с прозвището Омир персийски. Автор е на иранската национална поема Шахнаме или „Книгата на царете“. Тя се състои от 60 000 строфи и в нея е описана историята на Персия от най-древни времена до проникването на исляма през VII век.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54