Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Енергията на площадите не е само бунт, тя е за нещо ново

Илияна Йотова
Снимка: Ани Петрова

"Тази кампания ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Жалко, че по-назад остава парламентарната кампания, все пак сме парламентарна република... Нашето решение с президента беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии. Преди всичко искаме да продължим с българските граждани". Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която с президента Румен Радев ще се борят за втори мандат. 

Диалогът, ясните приоритети и човешкият ресурс според нея са комбинацията, която прави служебния кабинет успешен. 

Вицепрезидентът заяви, че целта е Националният план за възстановяване да бъде новия проект за България

"Сега в този план има вече визия. Бъдещето на емисиите и върховенството на закона са двете невралгични точки, които сме наследили и не може лесно да бъдат преодолени". 

В предаването "Неделя 150" Йотова допълни: 

"Още едни избори в тази криза биха имали много тежки последствия за всички нас. Нека не сме безумци и нека политическият и партийният егоизъм да отстъпи. Но може да се вземе модела на служебния парламент... И самите партии са на друго ниво, осъзнават отговорността си, надявам се на това. Аз съм на страната на тези, които търсят партньори и разбирателство по определени принципи и политики, важни за българските граждани. Нямаме нужда повече от месии, спасители, съединители и други определения. Имаме нужда от тази енергия на площадите. Енергията не е само бунт, а за промяна и за нещо ново. Обществото е срещу заболелите от наркотика на властта политици". 

Интервюто с Илияна Йотова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация от нашите колеги, не..

публикувано на 22.07.24 в 17:44