Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат сгради, строени след 1944 г., да получават статут на недвижима културна ценност

2
Национален дворец на културата
Снимка: Ани Петрова

Сгради в София, строени след 1944 г., са включени в списък за получаване на статут на недвижима културна ценност (паметник на културата). Сред избраните са резиденция "Бояна", сградата на външно министерство, хотел "Родина", НДК, ж.к. "Яворов", ж.к. "Заимов", "Зона Б-5", жилищни сгради на ул. "Солунска" и на ул. "Кораб планина", детска градина, училища. Списъкът ще бъде представен публично, не само на гилдията на архитектите, а и пред други експертни организации и граждани, за да се събере обратна връзка. Тази информация съобщи  електронното издание "Дневник".

В проекта, иницииран от столичното предприятие "Софияплан" и изготвен от преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия са идентифицирани около 100 обекта. Авторите са избрали 22 като най-важни и рискови за опазване. Те са подбрани на база "ясни и международно признати критерии за недвижима културна ценност".

Архитект Даяна Николова от Столичното предприятия „София план“ коментира, че  според предходния общински план за развитие и интегрираният план за градско възстановяване и развитие е необходимо да се идентифицира този пласт на културното наследство, който се случва след 1944 година.

"София, която е безкрайно богата и многообразна на културно наследство има добре поддържана база данни за обектите си културна ценност и няма никакви обекти, оценени след 1944 и за нас като общинско предприятие, което се занимава със стратегическото планиране на града беше важно да има структуриран пълен обзор на образци на това време от 1944 до ден днешен",

Главен асистент д-р арх. Емилия Кълева от Катедра „История и теория на архитектурата“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия съобщи, че са избрани най-ценните и застрашени обекти, защото те би следвало да са най-спешна наша грижа.

"Тази инициатива се опитва да обогати столичната система на културното наследство с този по-малко познат все още архитектурен слой и веднага бързам да поясня, че под по-малко познат имам предвид по-малко проучван като културна ценност и културно наследство."

По думите на архитект Даяна Николова собствениците на сгради - паметници на културата трябва да получават финансова подкрепа за поддържането им.

„Аз съм убедена, че едни разумни правила и едно текущо отношение добро към средата ще ни лишат от това, с което много често се сблъскваме при паметниците на културата - да поправяме десетилетие от липса на грижа и трудности. Собствениците успоредно с отговорностите си трябва да получават и необходимата подкрепа - било то финансова или методическа за това как да се грижат по-добре за сградите си, ако те биха били културно наследство“.

Повече можете да чуете в звуковия  файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19