Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документът при преболедуване ще важи 1 година

Отсрочка в изискването за зелен сертификат

Covid сертификат вече ще бъде издаван и след първата доза ваксина

| обновено на 21.10.21 в 18:01
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен Covid сертификат за посещение на редица закрити обществени места.

До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, заяви днес на брифинг министър Стойчо Кацаров.

Отсрочка се дава и на бизнеса, който не успее до понеделник да подсигури "зелени" сертификати за служителите си, обеща Александър Златанов:

"До понеделник, включително и неделя, при проверка от структурите на Регионалните здравни инспекции в тези обекти, при установяване на нарушения ще се издават само предписания. До тогава няма да се налагат глоби. Ако има вече някъде наложени, те ще се отменят".

План: Зеленият сертификат да стане задължителен и за служители на държавната и общинската администрация, които работят с клиенти.

Намеренията на здравните власти у нас са до няколко седмици Covid сертификатът ще стане задължителен и служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти, освен това сертификат за ваксинация вече ще бъде издаван и след първата доза, а срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен, стана ясно на брифинга.

Безплатни тестове ще се правят и на служителите в държавната администрация, които работят на гише и са в пряк контакт с клиенти. За всички останали граждани ще има безплатни тестове в сертифицираните лаборатори. Те ще се доставят от РЗИ, но с договор, който да фиксира единна цена за пробовземане.

Срокът на зеления сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца. Удълженият срок обаче ще бъде валиден само за територията на България, но не и за пътуване в други страни от ЕС, където тези удостоверения важат шест месеца.

Това важи и когато Covid-19 е установен с бърз антигенен тест, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров:

„Като това се отнася за тестовете, издадени след първи декември 2020 година, тъй като тогава официално със заповед в рамките на нашата страна този тест е приравнен с PCR теста“.

До понеделник системата на "Информационно обслужване" ще бъде настроена, увери здравният министър Стойчо Кацаров:

 "Сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след преболедуването в рамките на нашата страна. Този срок не може да важи и да се използва за пътуване в Европейския съюз, където важат европейските правила".

Сертификатът ще бъде различен от този на регистрираните с PSR-тест, поясни заместник-министърът Александър Златанов:

"Ние говорим вече за друг сертификат, който ще бъде различен от европейския сертификат, да има също, но различен QR-код, както и номер, който да бъде уникален".

 Здравни експерти подкрепят тази промяна, която ще стане официална по-късно днес, беше посочено още на брифинга.

Още днес ще бъде обновена заповедта за противоепидемичните мерки. В нея ще бъде добавено, че сертификатът за ваксина след поставена първа доза ще е валиден, обясни министър Кацаров: 

"При поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ. Този документ да е валиден като сертификат в рамките на един месец, докато дойде времето за поставяне на втора доза".

За случаите, когато пациенти са регистрирани с бързи Covid тестове, „Информационно обслужване“ до другата седмица най-късно ще издава и сертификати за преболедуванe - за хора, които са тествани след 1 декември 2020 г., но не са имали възможност да се сдобият с такъв документ.

Сертификатите с антигенен тест ще са различни от европейските с различен QR код и уникален номер на защита.

Заради засилените темпове на ваксинация от вчера здравното министерство е решило, тъй като хората избират еднодозовата ваксина на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“), при която веднага се получава сертификат, да се издава и документ при поставяне на първа доза от някоя от останалите ваксини. Този документ ще бъде валиден като сертификат в рамките на един месец до поставянето на втора доза, каза министърът на здравеопазването:

Безплатните Covid тестове, които хората ще могат да си правят в сертифицираните лаборатории, ще бъдат доставяни от РЗИ, но ще са обвързани с договор, който да определи пределна цена за пробовземане. Тя още не е договорена.

Здравните власти увериха, че държавата ще осигури достатъчно антигенни тестове за неваксиниран персонал на магазини, заведения и други места, където е в сила изискване на зелен Covid сертификат.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06