Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Безос иска да строи частна космическа станция

Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Джеф Безос възнамерява да построи частна космическа станция. Очаква се тя да бъде голяма почти колкото международната космическа станция. 

Компанията "Блу ориджин" планира да построи голяма космическа станция, наречена "Орбитален риф". Намеренията са тя да бъде използвана за научни експерименти, космическа ваканция и дори за космическо производство. Тя трябва да отвори нови възможности в изследването на космоса и в развитието на човечеството, а може би и нов бизнес модел за бъдещето смятат инициаторите ѝ.

За да бъде осъществена реализацията, Джеф Безос планира да работи със "Сиера спейс". Това е компания, която има участие в повече от 500 мисии в космоса и която разполага с опит и технологии за производството на различни космически системи.

Засега не се споменава колко ще струва проекта, но очакванията са, че НАСА ще бъде един от наемателите, тъй като МКС е вече на почти 20 години и това я приближава към края на използването ѝ.

Космическата станция "Орбитален риф" ще струва със сигурност десетки милиарди долари, а плановете са да влезе в действие до около 10 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеф Безос

Джеф Безос вече не е най-богатият човек на планетата след силен спад на акциите на Amazon

Джеф Безос загуби само за миг титлата си "най-богатия човек на планетата“ на 20 юли, когато космическият му кораб Blue Origin с него на борда достигна "ръба на Космоса" по време на близо 11-минутен полет, след което последва възстановяване на..

публикувано на 03.08.21 в 11:21
Джеф Безос

Космическата мисия на Джеф Безос приключи успешно (ВИДЕО)

Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи успешно в пустинята на Тексас. Най-богатият човек в света имаше трима спътници.   В 10-минутното пътешествие участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, желаещ..

обновено на 20.07.21 в 17:53
Американският предприемач Джеф Безос

Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор на „Амазон“

Най-богатият човек в света Джеф Безос официално се оттегли като главен изпълнителен директор на най-голямата компания за онлайн търговия на дребно „Амазон“, макар че ще продължи да бъде председател на борда на директорите ѝ.  Основателят на..

публикувано на 06.07.21 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“...

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото..

публикувано на 18.05.24 в 19:50