Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причина за атипичното поведение на дивата мечка у нас - нейната популация

Снимка: wwf.bg

Популацията на кафявата мечка у нас сериозно се е увеличила за последните 30 години, откакто видът е защитен. Това се превръща в национален проблем не само за хората от планинските райони, но и за самите мечки, тъй като рязко намалява необходимата за един екземпляр територия на обитание, която е 10 хиляди хектара. 

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов: "Например, Национален парк "Витоша" е 27 хиляди хектара. На тази територия има 18 мечки, а трябва да са три. Числеността в цялата страна е голяма и животните търсят нови територии, където да живеят". 

Климатичните катаклизми и топлите есенни месеци отлагат зимния сън на дивите мечки до декември, сочат експертните наблюдения върху защитения вид. В този сезон храната в гората намалява и това е една от причините за зачестилите набези в непосредствена близост до населените места. Случаите на разрушени от мечките пчелини на хората от планинските селища се увеличават

Опитите на горските служители да залагат храна за мечките в по-високите части на планината, за да отдалечат животните от урбанизираните територии са факт, но това не е достатъчно. Основната причина за атипичното поведение на дивата мечка у нас е нейната популация. Точни цифри обаче няма, тъй като никой не е правил такова изследване на терен, отнемащо време от поне една година. 

Кафявата мечка е обявена за защитен вид преди 30 години. За този период броят на животните, по чисто теоретични пресмятания, се е увеличил между три и четири пъти, тъй като законният санитарен отстрел е едва от три до пет екземпляра и въпреки бракониерите, които отстрелват 10 пъти по толкова. Според официалните мониторингови доклади на държавните институции броят им е около 800, според екоорганизациите са около 650Истината обаче е по-различна. 

"Преди две години предложих на министъра на земеделието да се инвестират средства да се съберат проби, да се изследват и да имаме обективна представа за числеността на мечките, според плана да се регулира тази популация. Сходни проблеми имат в Словения, Словения, Хърватска. Идеята не е да докажем колко е броят на мечките и колко да отстреляме, истината е пълен анализ", допълни Дамянов. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк "Росенец".  Участниците в нея не отговориха на въпроса дали има разцепление в ДПС, след като на разговора не..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13