Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Снежина Михайлова: Наличието на антитела доказва прекарана инфекция

Дадени са ориентировъчни стойности, но това важи и за ваксинираните, за които също не е ясно какъв праг дава пълна протекция

Снежина Михайлова
Снимка: БГНЕС

„Няма все още научни данни за ниво на протекция на антителата. Това, което обаче е абсолютно сигурноq е, че наличието на антитела доказва прекарана инфекция.“ Това каза в интервю за БНР имунологът доц. Снежина Михайлова, член на Експертния съвет по клинична имунология.

Според нея въпросът е да се обхванат лица, които са прекарали инфекцията, но поради някаква причина до момента или не са направили PCR, или са се лекували и самолекували вкъщи, или са изкарали заболяването безсимптомно. 
Не може да има дискриминация спрямо лица, които са били инфектирани и са прекарали Covid инфекцията, в сравнение с ваксинираните. Редно беше тези лица също да се обхванат по някакъв начин и да се регистрират като серопозитивни, тоест имащи антитела.“ 

Какъв е прагът на протекция е спорен въпрос, дадени са ориентировъчни стойности, но това важи по същия начин и за ваксинираните, отбеляза доц. Михайлова в предаването „Преди всички“.

„Там също не може да се каже над какъв праг на стойности на антителата можем да се очаква пълна протекция.“

Методиките за тестовете са ясни и точни, категорична е Снежина Михайлова. По думите ѝ мерната единица между лабораториите е унифицирана, но при малките лаборатории ще се наложи адаптиране към стандарта за издаване на резултат за антитела, докато големите лаборатории, които работят отдавна с тези тестове, ще влязат в час за броени дни.

„Има си алгоритми за оценка, за преизчисляване, така че резултатът в крайна сметка да бъде унифициран – да няма влияние на видовете, на самия тест или апаратурата, която се използва, за крайния резултат.“

Запитана дали са възможни фалшиво положителни резултати за антитела, доц. Михайлова посочи, че това са казуистични случаи, които са единици, много рядко явление“. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06