Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: При висока активност резултатът е по-задължаващ за политиците

Когато дистанциите са малки, българите излизат и решават ребуса, казва политологът

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

„Когато се образува такъв кантар, народът обикновено излиза и наклонява везните в една или друга посока. Когато дистанциите са малки, българите обикновено излизат и решават този ребус.“ Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

„Назад в годините сме наблюдавали по-висока активност най-вече тогава, когато са се появявали нови или по-големи играчи“, допълни той.

Активността не се определя толкова от процедурата и технологията на гласуване, колкото от „менюто“, от това, което се предлага, обобщи Първан Симеонов.

Избори 2 в 1 могат да бъдат стимул за по-висока активност, отбеляза политологът.

Според Първан Симеонов активността на днешния вот може да варира в широки граници. При по-висока активност резултатът би бил по-задължаващ за политиците, смята той.

„На пръв поглед има прилики с предишните вотове – те са в очакваните пречки. Едната е коронавирусът. България беше в много сходна ситуация на 4 април. Сега, като гледам данните, нещата са същите, даже по-добри от тогава по отношение на трендовете на разпространение на коронавируса. Тогава гласуваха около 3 400 000 души. Вторият фактор – това са машините, машинното гласуване. В последните дни имаше някакво брожение на тази тема, което според мен приличаше на прекалена предизборна кампания. Но има друг проблем с машините – възрастните хора се боят от тях. Тези два фактора могат да насочат към потенциално по-ниска активност сред възрастните хора“, открои приликите с предишните два вота за парламент тази година Първан Симеонов. 

Симеонов апелира избирателите да не се боят от машините.

Прочитът на изборния процес се случва обикновено през партийни очила, отбеляза политологът, като каза, че за загубилия изборите не са били честни, както и обратното – спечелилият ги смята за честни. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28