Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налице е поредната пирова победа

Любомир Стефанов: Ниската активност е ръчна спирачка за продължаване на промяната

Разписката ще приседне на онзи, който не разбере, че картбланшът е много краткосрочен, смята политологът

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

„Тази избирателна активност е големият шамар, голямата ръчна спирачка на всякакви опити за продължаване на промяната", каза пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. Според него имаме поредните пирови победители в изборите.

„Практически повече от половината, да не казвам двете трети от българските граждани, които имат право на глас, са индеферентни към предлаганията на политическия пазар. Затова казвам „пирова победа“, тъй като това е абсолютно изкривяване на реалната представителност в България. (…) И когато ПП твърдят, че имат магистрален картбланш, когато президентът Радев твърди, че има императив за продължаване на нещо, нека бъдат така добри да си спомнят, че числото, което е одобрило това, е по-малко от една трета от българските граждани. Защото ПП имат 26%, но са гласували само 39% от всички.“

Разписката ще приседне на този, който не успее да разбере, че отговорността е много сериозна, балансът е много крехък и картбланшът е много краткосрочен“, категоричен е преподавателят.

„Сметката в този парламентарен ребус минава през участието на всички обозначени, самоидентифицирали се или припознати за носители, символи или спомоществователи на промяната“, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“.

Шумът от подадените оставки е донякъде очакван, а неподадените ще бъдат отново обект на премисляне, предъвкване и накрая добре познатият стар рефрен – партията зависи, партията е в трудни времена, трябва да се събираме, а не да се разделяме и така бодро напред. В единия случай – дами и господа, а в другия – другари и другарки“, посочи още в анализа си политологът. 

Резултатът на БСП е граничен да стане едноцифрен, отбеляза Стефанов по повод оставката на председателя на предизборния щаб на левицата Кристиан Вигенин.

Любомир Стефанов е на мнение, че оставката на Христо Иванов е очаквана, а в поведението на ДБ и „Да, България“ шизофренията е надделяла.

„Между желанието да бъдат част от промяната, да бъдат идентифицирани и обозначени като надежден партньор и желанието им да имат като национално отговорна представителна партия собствена президентска кандидатура.“

Относно извиненията на хора от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент, политологът изтъкна, че това е прецедент и се превръща в маркер за „специфичното българско налудно поведение по време на избори“.

„В случая ми се струва най-малкото неуважително, първо към собствената представа на тези хора, които се самоотричат, и второ – начинът, по който се обръщат към буквално довчерашния си лидер на кампания.“

Домораслият ни национализъм избива по-скоро в консервативен шовинизъм, подчерта Любомир Стефанов. Той прогнозира, че ще станем свидетели на качествени промени в патриотичното пространство.

Предстои да видим доколко „Възраждане“ са плод на ниската избирателна активност, позволила им в рамките на 120 хиляди гласа да влязат в парламента, смята Стефанов.

„Искам да видя как ще се държат, за да видим каква част от българското общество всъщност реално ги подкрепя, и от това мълчаливо мнозинство, което не гласува. В крайна сметка да видим те националисти ли са, християн-популисти ли са, някакъв особен род шовинисти ли са. Засега въпреки балканския лев на техните хоругви не смятам, че национализъм е повече от парадираща фасада при тях.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55