Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша предупреди, че кризата на границата с Беларус може да продължи месеци

| обновено на 17.11.21 в 17:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският министър на отбраната Матеуш Блашчак предупреди, че кризата на белоруската граница може да продължи месеци, като каза, че мигранти отново са атакували границата през нощта.

Полският военен министър каза, че опитите за пресичане на границата са продължили и през отминалата нощ, след като вчера ситуацията ескалира.

Мигрантите от беларуска страна замеряха с камъни и раниха полски граничари, а те отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия. 12 души са пострадали, сред които 9-ма полицаи.

Блашчак отбеляза в интервю за полското радио, че вниманието се фокусира върху случилото се в Кужница, но по-малки групи мигранти са се опитали да пробият полската граница в други участъци.

„Расте агресията на мигрантите, подкрепяни от режима на Лукашенко, който съществува благодарение на Кремъл. Трябва да се подготвим за факта, че кризата на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо, ще продължи месеци, надявам се, не години“, каза Блашчак.

И допълни, че Полша е в контакт с ЕС и НАТО, и че се води съвместно разследване на събитията по границата.

Надявам се, скоро да разполагаме с резултати", допълни Блашчак.

Преди това Полша и Беларус си отправиха взаимни обвинения за ескалиралото напрежение по границата.

Главният комендант на полската полиция Ярослав Шимичик смята, че офицери от беларуските служби са участвали активно в планирането и в самата атака на мигрантите, тъй като нападателите изглежда имат опит в различни сблъсъци, а сред най-агресивните хора са били офицери от беларуските служби. Той съобщи още, че полската прокуратура е започнала разследване.

В Минск говорителят на външното министерство Анатолий Глаз обвини Полша за провокацията на границата и също обяви разследване, както и че Беларус ще приспособи логистичен център в близост до границата за подслон за бежанците.

Междувременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложи създаването на сили за бързо разполагане на Общността, които да наброяват до 5 хиляди души.

Според Борел светът е изправен пред конфликти, заплахи за сигурността и използване на хибридни тактики, каквито се наблюдават на границата с Беларус.

„Това, което се случва на границата с Беларус, ясно показва, че сме изправени пред различен вид заплахи, където всичко е превърнато в оръжие – мигранти, човешки същества, превърнати в оръжие и изпратени на границата като нов инструмент за дестабилизиране“, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"За да се намали напрежението, трябва да има някаква дипломатическа проява от страна на полското правителство и на ЕС", каза пред БНР журналистът Боян Станиславски, който живее във Варшава.

Според него ситуацията на границата между Полша и Беларус е превърната в криза от действията на полските власти:

"Да изпратиш контингент от 15 000 въоръжени граничари, войници и полицаи срещу група от 4-5 хиляди души, които не са въоръжени и нямат агресивни намерения спрямо Полша, а дори заявяват, че нямат намерение да остават в Полша, а само да преминат през нея, за да стигнат до Западна Европа". 

Журналистът посочи, че с една част от изхарчените за това пари полското правителство е можело да осигури хуманитарна помощ за мигрантите:

"Тогава вече да се влезе разговори с европейските лидери за някакво разпределение и настаняване на тези хора".  

Интервю на Георги Марков с Боян Станиславски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23