Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Трябвало е веднага да се изпрати до НЦЗПБ проба от болното дете

За менингококите има препоръчителна ваксина, а не задължителна

Снимка: БГНЕС

"Ако има забавяне в достъпа до медицинска помощ в случай на менингит, това може да се окаже фатално", коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той уточни обаче, че по конкретния случай не може нищо да каже, защото не е запознат с него. Детето е заболяло миналата седмица в четвъртък.

"През последните години в НЦЗПБ са разработили система за генетични методи за доказване на бактериални инфекции, засягащи централната нервна система, развиващи се за часове и застрашаващи живота на детето.

Затова щеше да е много правилно, ако беше потърсена диагностичната помощ на Центъра. Изпращал съм писма до всички болници да изпращат до НЦЗПБ проба от детето, кръв, за да може да се кажем в рамките на 4 часа да кажем коя от най-честите бактериални инфекции застрашава живота му", поясни още проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира, че всички симптоми в конкретния случай - температура и повръщане или движението на краката при бебе, говорят за дразнене на централната нервна система и това го знаят всички лекари.

Но много е важно също, когато има такъв случай, родителите и линейката да знаят точно къде трябва да бъде откарано детето, допълни още проф. Кантарджиев.

Кантарджиев поясни още, че детската градина, която е посещавало детето, е от добрите детски градини, а перосналът е направил всичко, което се прави при подобни случаи.

При тесен контакт на децата в детските заведения може да стигне до размяна на различни бактерии, на които децата са носители.

Затова през 2010 година в България се провеждат ваксинации за най-често срещаните инфекции - пневмококи, инфлуенца.

За менингококите, които също са опасни и могат да причинят колонизации, които не представляват риск за здравето, в много редки случаи при някое дете може да се развие тежка инфекция. Има ваксина за това, но тя не е задължителна, а препоръчителна, стана ясно от думите на специалиста. 

Точно за този менингокок, доказан в конкретната детска градина, няма задължителна ваксина. Подобни случаи често има в Югоизточна България, тогава на децата се дава веднага антибиотик за два дни, за да се ликвидира в носоглътката това носителство, поясни микробиологът.

По думите му при наличие на огнище на менингит по препоръка на СРЗИ се тестват всички деца и техните братчета или сестричета:

"Това вече е направено за децата в тази детска градина, даден е антибиотик на всички, при които това се налага", допълни проф. Кантарджиев.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42